najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Vučić i patrijarh na proslavi Dana Republike Srpske

Centralna proslava Dana Republike Srpske (RS) i svečana akademija pod nazivom “Zavet slobodi” biće održani sutra, 9. januara, u sportskoj hali “Borik” u Banjaluci.

Najavljeno je da će svečanoj akademiji prisustvovati 1.200 zvanica, medju kojima premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri iz Vlade Srbije, kao i srpski patrijarh Irinej.

Predsednik RS Milorad Dodik održaće u Administrativnom centru Vlade RS tradicionalne prijeme za predstavnike zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa i institucija RS, predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH, velikodostojnike verskih zajednica, kulturne i naučne radnike, privrednike, predstavnike boračkih organizacija, sportiste, studente, nagradjene učenike i medije.

U sklopu obeležavanja Dana i krsne slave RS predvidjeno je polaganje venaca poginulim pripadnicima Vojske RS na groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci, na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici i grobnici 12 banjalučkih beba na Gradskom groblju.

Vlasti RS ove godine su odlučile da obeležavanju Dana Republike daju veći značaj u odnosu na prethodne godine, kako bi poslali poruku da ne priznaju odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar proglasio neustavnim kao Dan republike i krsnu slavu RS.

Entitetska vlast je naložila isticanje zastava RS u svim gradovima i opštinama, kao i institucijama, a nalog da istaknu zastave na zgradama dobili su i predstavnici zajednica etažnih vlasnika u Banjaluci.

Širom RS postavljeni su bilbordi na kojima je ispisano “Srećan ti dan RS”, “Slavimo Republiku”.

Mladi SNSD-a su prethodnih dana organizovali kampanju deljenja razglednica, na kojima se traži odlazak visokog predstavnika i stranih sudija iz BiH.

Bura u vezi sa proslavom Dana RS krenula je 26. novembra prošle godine kada je Ustavni sud BiH, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim 9. januar, kao dan kada se proslavlja Dan RS.

U odluci suda navedeno je da je obeležavanje Dana republike na taj dan diskriminatorsko za gradjane RS koji nisu Srbi, s obzirom da se 9. januara obeležava i krsna slava RS, Sveti Stefan.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike