Vučić se menja i treba mu pružiti podršku

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je danas da je dolaskom vlade Aleksandra Vučića na čelo Srbije, došlo do nove faze u odnosima sa Crnom Gorom I do “intenzivnog otopljavanja” odnosa dve države.

“Živimo jedno novo iskustvo, gde se Srbija ne upliće u ono što su unutrašnjo-politički odnosi u Crnoj Gori. To je veoma dobro iskustvo. Smatram da je veoma blagotvorno, ne samo za Crnu Goru, nego kao jedna nova praksa u regionu”, kazao je Đukanović u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

Upitan da li će Vučić nadići svoju prošlost, crnogorski premijer je kazao da je “optimista kada je u pitanju evolutivni proces u Srbiji”.

“Pristalica sam mišljenja da treba dozvoliti ljudima, pa i političkim strukturama, da se menjaju, a ne ostati zauvijek zarobljen nekom predrasudom o nečijim ranim političkim radovima”, kazao je Đukanović.

On je mišljenja da Vučić “ozbiljno usmerava” Srbiju putem evropskih integracija, te da “treba razumeti napor koji on ulaže”, imajući u vidu “snažan otpor”  proevropskoj politici u Srbiji.

“Ne menjamo se svi jednako brzo. Logično je da se lider brže menja od one strukture koja ga podržava, tako da verujem da je logično da se premijer Vučić menja u ovom smeru brže od njegovog biračkog tela, ali mislim da u tome svi moramo pokazati razumevanje, strpljenje i pružiti podršku”, kazao je Đukanović.

Govreći o odnosima sa Moskvom, crnogorski premijer je ocenio da se zvanična Rusija poslednjih meseci “direktno” meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, pozvane početkom decembra da se pridruži Severnoatlanskom savezu.

Đukanović je kazao da to mešanje “koincidira sa pogoršanjem odnosa na relaciji Rusija-NATO-EU” i vjeruje da  da bi “otpor” crnogorskoj aplikaciji za članstvo u Severnotlanskom savezu bio manji da se ona dogodila “koju godinu ranije”, kada su Moskva i Alijansa intezivno sarađivali.

“Crna Gora je danas, nažalost, jedan kolateralni efekat onoga što se događa na geopolitičkoj sceni: ozbiljno zaoštravanje odnosa na relaciji Rusija-NATO”, mišljenja je predsednik crnogorske vlade.

Đukanović kaže da je iznenađen ponašanjem zvanične Moskve i žali zbog toga i ubeđen je da “Crna Gora ne sme i da neće posustajati”.

(Beta)

Ostavite komentar