U trendu

Vucis: Migrantski tokovi u 2018. povećani skoro četiri puta

ATINA – Grčki ministar za migracionu politiku Dimitris Vicas, u svom obraćanju na Komitetu za građanske slobode Evropskog parlamenta, izjavio je da je da su tokovi migranata u 2018. godini u Grčkoj povećani skoro četiri puta.

On je, predstavljajući trenutnu situaciju u Grčkoj u vezi sa upravljanjem izbeglicama i migrnatima, rekao da taj porast iznosi 284 odsto, i to uglavnom na kopnenim granicama, prenosi ANA-MPA.

Na severoistočnim Egejskim ostrvima, rekao je Vucis, učinjeni su značajni napori kako bi se smanjila prenatrpanost na kritičnim tačkama, te je 29.000 ljudi dobilo azil ili svrstano u ranjive grupe i prevezeno u druge delove Grčke.

U odnosu na integraciju izbeglica koje borave u Grčkoj, on je istakao da se sprovode programi „prijema i integracije“ koje je vlada inicirala kako bi se omogućilo izbeglicama i migrantima da uče grčki jezik, da pronađu posao i iskoriste svoje veštine.

Kada je reč o reviziji Dablinskog sporazuma, Vicas je naglasio potrebu da se pronađe trajno evropsko rešenje za sistem azila, što sada nije slučaj jer Savet EU nije uspeo da usvoji zajednički pristup problemu.

Prošle nedelje, tokom sastanka između novog lidera nemačke Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer i predsednika najveće opozicione stranke u Grčkoj Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa takođe je bilo potvrđeno da je neophodno da se nađe zajednički odgovor na pitanje migracije.

Kramp-Karenbauer je istakla da Grčku ne treba ostaviti samu, i da u potpunosti deli stav Micotakisa o potrebi da se nađe zajednički odgovor na pitanje migracije i bezbednosti.

Micotakis je na sastanku sa Kramp-Karenbauerovom naglasio da su grčke granice istovremeno i spoljne granice Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.