U trendu

Zaev: Mickoski jasno da kaže da je protiv bojkota referenduma

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je spreman da prihvati duel s Hristijanom Mickoskim kada se lider VMRO-DPMNE, najveće opozicione stranke, bude jasno izjasnio da li je protiv bojkota referenduma o promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

Zaev je tako odgovorio na insistiranje novinara da se izjasni povodom poziva Mickoskog na tv duel i stava VMRO-DPMNE da građani na referendumu treba da glasaju po sopstvenoj savesti.

„Makedonska budućnost zaslužuje diskusije po tom pitanju i stoga bojkotovanje budućnosti zemlje ne predstavljaju osnov za bilo kakve razgovore“, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, prenela je MIA.

Mickoski je sinoć, povodom referenduma, rekao da će svaki građanin doneti odluku za koju smatra da je najbolja za porodicu i zemlju.

„Makedonija nam je sve. Neće stranke odlučivati. Narod će doneti odluku o nacionalnom pitanju i svi ćemo joj se pokloniti“, poručio je Mickoski, saopštavajući odluku stranke koja je doneta, kako je kazao, posle konsultacije s građanima.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO-a, koja je korišćenje termina „Makedonija“ u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike