U trendu

Zatrpali ga: Agrokoru stiglo 10.000 prijava potraživanja u prvoj rundi

Posrnulom hrvatskom koncernu Agrokor stiglo je 9.864 prijava potraživanja od poverilaca do 9. juna 2017, kada je istekao zakonom utvrđeni rok od 60 dana za dostavljanje tih zahteva vanrednom povereniku.

„Do sada je primljeno 8.038 pošiljki od kojih veliki broj sadrži i nekoliko prijava potraživanja. U procesu prijave učestvovao je veliki broj poverilaca koji su svoja potraživanja prijavljivali u skladu sa zadatim procedurama i obrascima, a mnogi od njih nakon usklađivanja svakog pojedinačnog potraživanja sa društvima Agrokor koncerna koja su obuhvaćena postupkom vanredne uprave“, rekla je Marta Bogdanić, izvršna direktorka u Agrokoru.

Prema njenim rečima, očekuje se da će do kraja nedelje stići i dodatne prijave za koje je rok bio 9. jun, a koje su poslate poštom ili nekom drugom kurirskom službom i nose adekvatan datum slanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Tokom proteklog meseca poverioci su na Internet stranici Agrokora mogli da pročitaju dodatni poziv za usklađivanje stanja otvorenih stavki s kompanijama dužnicima, kao i poziv za predaju prijave potraživanja u što skorijem roku, kako bi se izbjegle eventualne poteškoće kod predaje u poslednji čas.

Sve pristigle prijave se, kako su izvestili su iz Agrokora, klasifikusuju, skeniraju i digitalizuju u okviru priprema za njihovu dalju obradu i proveru s kompanijama. Na tom poslu trenutno radi tim od pedesetak ljudi.

Rok za obradu primljenih potraživanja je 60 dana, nakon čega sledi objava utvrđenih iznosa potraživanja na tabli Trgovačkog suda.

Takođe se očekuje još i pristizanje prijava potrazivanja za povezana i zavisna društva za čije dostavljanje, prema reženju Trgovavckog suda, rok ističe 20. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.