U trendu

Žene SDA protiv odluke Ministarstva kulture Srpske

SARAJEVO – Žene Stranke demokratske akcije (SDA) protive se odluci Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske da se od 7. do 15. septembra u svim školama u ovom entitetu posebna pažnja posveti sadržajima koji govore o temi srpskog jedinstva, jer smatraju da se time bošnjačkoj deci nameću diskriminatorne teme.

Kako su navele u saopštenju, odluka vlasti RS da obrazovne institucije kroz redovnu nastavu, kako navode, nameću bošnjačkoj deci teme poput ove potpuno su diskriminatorne i van propisa Ustava RS.
„Odluka vlasti entiteta RS da obrazovne ustanove u tom bosanskohercegovačkom entitetu moraju da obeležavati tzv. ‘Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave’ predstavlja kontinuitet pokušaja diskriminacije bošnjačkih, hrvatskih i ostalih učenika koji ne pripadaju srpskom narodu, ali i nepoštovanja Ustava RS-a kojim se zabranjuje takva diskriminacija“, tvrde u saopštenju SDA.
Navode i da je neverovatno da Ministarstvo prosvete RS izdaje ovakva uputstva školama i, kako tvrde, svesno krši Ustav ovog bh. entiteta.
U saopštenju se tvrdi da su Bošnjaci u RS već diskriminisani, a da će ova odluka samo produbiti brojne probleme.
„Vlasti entiteta RS nastoje da već postojeću diskriminaciju prodube nametanjem zajedničkog nastavnog gradiva sa Republikom Srbijom“, navode Žene SDA koje su na kraju pozvale OHR i OSCE da reaguju povodom, kako navode, rušenja osnovnih ljudskih prava u RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.