U trendu

Antonijević: Treba dati vremena i sačekati prve odluke novog ombudsmana

Direktor Yukoma Milan Antonijević ocenio je danas da bi nedostatak konsezusa prilikom izbora novog ombudsmana mogao da oteža rad te institucije, ali da, ipak, treba dati vremena i sačekati prve odluke i postupke novoizabranog zaštitnika gradjana.

„Za početak da vidimo prve preporuke i pitanja koja budu rešavana“, kazao je Antonijević agenciji Beta.

On je naveo da će predstavnici nevladinih organizacija danas imati prvi sastanak sa novim ombudsmanom Zoranom Pašalićem i da očekuje da je to prvi u nizu takvih susreta.

„Bitno je da se očuva institucija“, kazao je Antonijević i dodao da je bitan i odnos prema onima koji su ranije bili u kabinetu ombudsmana zarad očuvanja kontinuiteta institucije.

On je kazao da je politički konsenzus prilikom izbora ombudsmana standard koji vrednuju Ujedinjene nacije i Savet Evrope.

Ombudsman je za rad tokom protekih 10 godina zaslužio status A, prema proceni UN-a. Prema rečima Antonića, nedostatak konsenzusa prilikom izbora Zorana Pašalića za novog ombudsmana može staviti znak pitanja na taj status ali, ipak, ukoliko bude postignut kontinuitet u radu, to ne bi trebalo da bude ugroženo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.