U trendu

Bez licence za rad ostalo osam turističkih agencija, inspekcija obavila 584 kontrole

U prvih šest meseci ove godine inspektori Sektora turističke inspekcije obavili su ukupno 584 kontrola, a na njihov predlog licenca za rad oduzeta je od osam trustičkih agencija, rekla je danas pomoćnica ministra za sektora turističke inspekcije Vera Božić Trefal.

U situaciji kada svakodnevno javnost saznaje za nove prevare turističkih agencija, ona je poručila gradjanima da ne daju olako svoje poverenje i novac, da se dobro informišu i upoznaju sa svim detaljima.

Pomoćnica minstra za sektor turističke inspekcije rekla je za agenciju Beta da su u šest slučajeva licence oduzete jer nije obezbedjena garancija putovanja i to agencijama – Ok travel iz Kruševca, Giramodo, Safra&e Sawas, Planeta Promet, Cruisebrand, Travel iz Beograda.

Agenciji Sunise Torus iz Loznice licenca je oduzeta jer je otkazala putovanje, a uplaćena sredstva nisu vraće putnicima u zakonskom roku, dok je S.A.B travelu oduzeta jer nije obezbedjen smeštaj za vreme trajanja turističkog putovanja.

Vera Božić Trefal objasnila je da licence izdaje Registrator turizma Agencije za privredne registre, a da se postupak oduzimanja licence vodi u drugom sektoru Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a na osnovu predloga turističke inspekcije.

„To je poseban upravni postupak u kome agencija kao stranka u postupku ima pravo da iznese dokaze u svoju korist, te pokretanje postupka ne znači automatski i oduzimanje licence. Takodje napominjem da gubitak licence ne znači automatski ključ u bravu – agencija može da nastavi da radi kao posrednik i može da realizuje ranije ugovorena putovanja, pod uslovom da je za njih obezbeđena garancija i uz izričit pristanak putnika“, rekla je ona.

Od ukupno oduzetih licenci, za šest turističkih agencija nepravilnosti su utvrdjene u redovnom nadzoru inspektora, dok su dve agencije ostale bez licence po prijavi gradjana.

Vera Božić Trefal rekla je da su inspektori od 1. januara do 30. juna ove godine izvršili ukupno 584 kontrole delatnosti turističkih agencija, od čega 409 kontrola organizatora putovanja, 156 kontrola posrednika i 19 kontrola turističkih putovanja za sopstvene potrebe.

Ona je naglasila da je 179 kontrola turističkih agencija izvršeno po prijavama gradjana i da je utvrdjeno da je 108 prijava opravdano.

„Postignuta su 33 dogovora i putnicima je vraćeno ukupno 869.165 dinara na ime ugovorenih, a neizvršenih usluga. U ostalim slučajevima opravdanih prijava inspektori su preduzimali propisane upravne i kaznene mere“, rekla je pomoćnica ministra.

Dodala je da su u postupcima redovnog i vanrednog nadzora poslovanja turističkih agencija inspektori doneli 20 rešenja o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti, 27 rešenja o otklanjanju utvrdjenih nepravilnosti, podneli su 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 36 prekršajnih naloga sa ukupnim iznosom izrečenih kazni od 1.000.000 dinara.

Upitana na šta gradjani treba da obrate pažnju kako ne bi postali žrtve turističkih prevara, ona je navela da je osnovno da se dobro informišu o svim aspektima vezanim za putovanje i da ne daju olako svakome novac i poverenje.

„Imali smo slučajeve da su ljudi uplaćivali letovanja i druga putovanja u kafićima, u privatnim stanovima. U vreme informacionih tehnologija minimalan trud treba da se uloži da bi se došlo do potrebnih informacija i izbegle neprijatne situacije“, istakla je ona.

Vera Božić Trefal je rekla i da je neophodno da putnici dobro prouče program putovanja i opšte uslove putovanja organizatora, jer su to elementi ugovora i to je ono na šta pristaju potpisivanjem ugovora o putovanju. 

Ona je naglasila da je organizator putovanja u obavezi da dostavi program, opšte uslove putovanja, kao i potvrdu o putovanju sa podacima o garanciji putovanja u pisanoj formi.

„Inspekcija, naravno, radi svoj posao, ali nema kapacitete da proveri na desetine hiljada turističkih putovanja, koliko ih se godišnje proda u Srbiji“, kazala je on.

Ipak, ona navodi da je upravo potvrda o podacima o garanciji putovanja za slučaj insolventnosti koja ima limit pokrića od 300.000 evra i koja je uslov za dobijanje licence, možda najbolji mehanizam zaštite prava putnika.

Ukazala je da su garancije putovanja u Srbiji po visini sume pokrića najviše u regionu i da se njom izmedju ostalih, obezbedjuju i potraživanja uplaćenih sredstava putnika po osnovu ugovora o turističkom putovanju koje organizator putovanja nije realizovao. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.