U trendu

Dačić: Neizvesno kad će avion s telima poleteti iz Libije

Još nije izvesno kad će avion sa telima srpskih državljana koji su poginuli u Libiji poleteti iz te zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se danas upisao u knjigu žalosti povodom smrti Slađane Stanković i Jovice Stepića.

„Još nismo sigurni kad će avion sa telima naših službenika poleteti, jer i u ovakvim sitaucijama postoje procedure koje su nama nejasne i gde nismo mogli da dobijemo dozvolu da naš avion sleti, ili da libijski poleti zbog sankcija koje postoje protiv te zemlje“, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, nakon upisivanja u knjigu žalosti.

Kako je dodao, ministarstvo će još malo čekati na taj odgovor, a ako ga ne dobije, oni će biti prebačeni preko Tunisa ili neke druge zemlje.

Dačić je rekao da je Libija u znak saosećanja sa srpskim žrtvama ponudila svoj avion, dok je i srpska strana zatražila dozvolu za sletanje u Tripoli.

„Dozvolu još nismo dobili, šta će biti do kraja ne znamo ni sami. Učinićemo sve što možemo da tela vratimo porodicama“, rekao je Dačić.

On je ponovio da je stradanje srpskih državljana veliki gubitak i udarac kako za ministarstvo i diplomatiju, tako i za celu zemlju.

To je dodao je, prva talačka kriza sa kojom se susrela Srbija i u kojoj su srpski državljani bili oteti i na kraju postali žrtve „ne otmice, ali vazdušnog bombardovanja“.

Podsetivši da je sekretat MSP Veljko Odalović juče otputovao u Libiju, Dačić je rekao da je od libijskih vlasti tražio dve stvari – da se procedura brzo završi i da se saznaju svi podaci iz istrage od trenutka kad se desila otmica, kao i izveštaj sa obdukcije.

„Mi ćemo naravno izvršiti obdukciju i ovde, kad tela budu stigla, ali to već nije posao koji radi ministarstvo spoljnih poslova, već drugi državni organi i oni će sigurno sprovesti celu proceduru“, rekao je Dačić.

„Budite uvereni da će ova radna grupa koju smo formirali, nezavisno od državnih organa koji treba da se bave tim slučajem, do kraja utvrditi punu istinu, šta se desilo, ko je kriv, i na kraju krajeva, to je nešto što dugujemo i njihovim porodicama“, rekao je Dačić.

On je dodao da će javsnot u toku dana biti obaveštena o daljim procedurama.

Dačić je u knjigu žalosti upisao: „Mi ovim ljudima dugujemo nezaborav, ali i punu istinu o tome šta se dogodilo i zašto se dogodilo“.

Dačić: Još nismo dobili zvaničan odgovor od SAD

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija još nije dobila zvaničan odgovor od Sjedinjenih Američkih Država o tome da li su znali da se u objektu koji su bombardovali u libijskom gradu Sabrati nalaze civili.

Dačić je ponovio da je Srbija iz Vašingtona dobila uveravanja da nisu znali da se u tom objektu nalaze civili, među kojima su bili i srpski državljani Slađana Stanković i Jovica Stepić, oteti novembra prošle godine.

„Oni govore da je došlo do promene lokacije i da oni u tom momentu nisu znali da se civili tamo nalaze“, rekao je Dačić.

Istakavši da žali zbog pogibije srpskih državljana, Dačić je rekao da Srbija još nije dobila zvanične informacije od SAD.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je ranije da je Srbija od američke CIA dobila neformalan odgovor da nisu znali da na toj lokaciji ima civila, ali je rekao da će tražiti odgovor u zvaničnoj formi.

„Svakome, pa i Amerikancima, biću spreman da postavim pitanje da li su znali ko je sve na lokaciji koju su bombardovali i nikakvog problema da takvo pitanje javno otovreno i nedovsmisleno postavim. I čekaću taj odgovor u zvaničnoj formi“, rekao je Vučić na pres konferenciji na kojoj je potvrdio da su srpski državljani Slađana Stanković i Jovica Stepić, oteti novembru prošle godine, poginuli u vazdušnom napadu američkih snaga na položaje ID u Libiji.

Danas prenos posmrtnih ostataka poginulih Srba iz Libije

Posmrtni ostaci Jovice Stepića i Slađane Stanković trebalo bi danas da budu preneti u Srbiju, izjavio je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i dodao da je predstavnicima vlasti u Tripoliju preneo da Srbija očekuje detaljan izveštaj libijskih službi o svemu što se dogodilo pre dva dana, kao i o svim okolnostima otmice.

Odalović je kasno sinoć stigao u Tripoli, gde će obaviti neophodne pripreme i sakupiti dokumentaciju za transport posmrtnih ostataka Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji je planiran za danas posle podne ili uveče.

Odalović je za RTS izjavio da je predstavnicima vlasti u Tripoliju preneo da Srbija očekuje detaljan izveštaj libijskih službi o svemu što se dogodilo pre dva dana, kao i o svim okolnostima otmice.

On kaže da se razgovara sa vlastima u Tripoliju da bi se obezbedio avion i dobila dozvola da poleti.

„Aerodrom u Tripoliju je pod određenim ograničenjima i moraćemo da u toku prepodneva prevaziđemo taj problem i verujem da ćemo do 12 sati sve te proceduralne stvari završiti da bi u kasnim večernjim satima bili u Beogradu“, rekao je Odalović.

On je rekao da su istražni organi u Libiji bili na licu mesta i posle istrage o svim okolnostima, ali i o broju stradalih ljudi, kao i o tome da li ima i drugih državljana, dostaviće kompletnu informaciju, kako su obećali.

Knjiga žalosti zbog pogibije službenika ambasade u Libiji

U Ministarstvu spoljnih poslova danas i sutra biće otvorena Knjiga žalosti povodom tragične pogibije Slađane Stanković i Jovice Stepića, službenika Ambasade Srbije u Libiji.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upisaće se u Knjigu žalosti u 11 sati.

U Knjigu žalosti predstavnici misija i građani moći će da se upišu danas i sutra, 22. i 23. februara, od 11 do 14 sati, ulaz D1, ugao ulica Nemanjine i Kneza Miloša, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić: Ambasador i službenici će biti saslušani

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, kao i svi službenici ambasade, biće saslušani kako bi se utvrdila puna istina i odgovornost u otmici Slađane Stanković i Jovice Stepića, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Srbija je zadržala svoje ambasade u Iraku, Siriji, Libiji, Tunisu i Egiptu u proteklom periodu. Razlozi za to su prijateljski odnosi sa tim zemljama, veliki broj naših ljudi koji tamo rade i ne žele da odu, iako smo ih pozvali da napuste te zemlje, kao i naši ekonomski interesi“, rekao je Dačić.

On je ukazao da su ambasadori i otpravnici poslova u tim zemljama uvek su bili protiv zatvaranja ambasada.

Prema njegovim rečima, to uključuje i Potežicu, koji je i posle otmice sugerisao da ne zatvaramo ambasadu niti da je prebacujemo u Tobruk, zato što u Tripoliju ima više od 30 ambasada, a u Torbuku nema uslova za ambasade, pa ih ni druge zemlje tamo ne otvaraju.

Šef srpske diplomatije najavljuje da će biti sprovedena detaljna istraga.

„O svemu ovome, o procenama, o načinu postupanja i procedurama na dan otmice, biće utvrđena puna istina i odgovornost. I Potežica i svi službenici ambasade će biti saslušani povodom ovih događaja. Zato je formirana radna grupa koja će u najkraćem roku predložiti mere“, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.