najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Drašković: U NATO, odmah!

Poslednji je trenutak da Srbija shvati da je NATO ulaznica bez koje se ne može ući u Evropsku uniju, ocenjuje lider SPO Vuk Drašković u autorskom tekstu u „Danasu“.

„Poslednji je trenutak da shvatimo da je NATO savez ulaznica bez koje u EU ne možemo. NATO je izbor i garant zapadnog puta, a EU je poduže putovanje sa mnogim zadacima i proverama. Srbija, njena profesionalna vojska pre svega, praktično ih već ispunjava“, piše Drašković u tekstu pod naslovom „U NATO, odmah!“

Prema njegovim rečima, NATO je i garant političke izvesnosti, bez koje nema ni sigurnosti za investitore, i strane i domaće.

„Jedina realna prepreka je ustavna preambula, zapovest da je Kosovo, i danas, autonomna pokrajina pod suverenitetom Srbije, iako svi u Srbiji, pa i ti zapovednici, znaju da je to samo propagandna magla, norma izvan stvarnosti, doneta jedino sa namerom da bude barikada za kretanje Srbije ka NATO savezu i Evropskoj uniji“, piše Drašković.

On smatra da je sadašnje uverenje ogromne većine građana da je NATO, zbog bombardovanja Srbije 1999, zločinački savez i da nam je NATO oteo Kosovo, „posledica 15-godišnje državne, crkvene i medijske satanizacije, isplanirane još pre nego što su NATO bombe zasule Srbiju“.

Prema Draškovićevim rečima, međutim, tek će ulazak Srbije u NATO biti „kraj lutanju i počeće čišćenje države od svega što u civilizovanom svetu mora na otpad“.

„Tek tada Srbija će prestati da liči na onog smetenog i „neutralnog“ Buridanovog magarca, razapetog izmedu dva plasta sena, između Zapada i Istoka, a ne može da se dograbi nijednog. Tek tada, i samo tada, srpski voz krenuće ka Briselu, a evropski Godo ka Srbiji“, napisao je Drašković.

On je, takođe, ukazao da se „na nišanu fanatika Islamskog kalifata“ sve češće pominje i Balkan, u čijem srcu „mediji i politički avanturisti regrutuju nove i mlade bojovnike“.

Lider SPO, međutim, smatra da će „svaki požar sukoba, oružanog ili političkog“, gasiti i rešavati NATO, pošto je Balkan u njegovom „dvorištu“.

„Na Srbiji je da odabere jedno od ovo dvoje. Da uđe u NATO i da, ravnopravno, za stolom, rešava i regionalne i svoje probleme. Ili da o njenim interesima bude odlučivano bez nje. Da bude za stolom, ili na „meniju“, napominje Drašković.

Drašković, takođe, smatra da su lišena logike česta upozorenja Moskve da bi članstvo Srbije u NATO-u bilo protumačeno kao „neprijateljski čin“ prema Rusiji.

„Ako je već Srbija država koja je istorijski prijatelj Rusije, što i u Kremlju i u Beogradu često ponavljaju, takva će Srbija biti i posle pridruženja NATO savezu. Konačno, smiriće se i strasti izazvane ukrajinskim ratom, a globalni odgovor cunamiju terorizma i fanatizma nalagaće, i već nalaže, savezništvo NATO i Rusije“, ocenjuje Drašković.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Husnija

    Pao si na ispitu, gospodine Draškoviću! NATO i EU su dve organizaacije i nije obevezujuće da članice EU budu i članice NATO ugnjetavačkog pakta. Srbiji nije mestu u NATO, Srbija treba da bude nezavisna država, demokratska u pravom smislu. Nijedna članica NATO pakta nije 100% nezavinsna. Čak i fabrike oružja u Srbiji neće moći da rade ukoliko Srbija postane članica NATO. Neće NATO komanda oružje proizvedeno u Šumadiji. Vojska članice NATO treba du bude odevena i opremljene odećom i municijom fabrika SAD, Engleske, Francuske, šta će vojsci Srbije oružje koje nosi oznaku „Made in Serbia“?

  2. Miki

    Neće moći nikako i NATO i Rusija, iako lepo zvuči!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike