Ekstremisti zatiru sećanje na srpsko postojanje na KiM

Direktor Kancelarije za KiM očekuje od privremenih institucija samouprave u Prištini, kao i međunarodnih institucija na KiM, da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovedanje vere srpskim hodočasnicima.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, osudio je nasilje nad Srbima, koji su danas nameravali da obeleže hrišćanski praznik Svete Trojice u Petriču kod Kline.

Kako je rekao, on očekuje od privremenih institucija samouprave u Prištini, kao i međunarodnih institucija na KiM, da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovedanje vere srpskim hodočasnicima.

Đurić je naveo da se prognani Srbi iz Metohije godinama sistematski sprečavaju da hrišćanske praznike obeleže u svojim selima, te da oni koji faktički danas obavljaju vlast na terenu ne preduzimaju nikakve mere kako bi tu vrstu ekstremističkog ponašanja sankcionisali i suzbili, naveo je Đurić u izjavi dostavljenoj medijima.

„Današnji anticivilizacijski protest kod Kline pokazuje da ekstremistima nije dovoljno to što su Srbi poterani iz Metohije, već da se želi potpuno iskorenjivanje i zatiranje svakog sećanja na srpsko postojanje u tom delu naše južne pokrajine. U kontekstu današnje blokade prilaza porušenoj pravoslavnoj crkvi u Petriču, postaje sasvim jasno da i nedopustivi građevinski radovi u blizini manastira Visoki Dečani nisu bili incident, već posledica sveopšte društvene klime u kojoj se organizovano negira i uništava sve što asocira na srpsko prisustvo na Kosovu i Metohiji“, istaknuto je u saopštenju.

Takvoj vrsti isključivosti, netolerancije i mržnje nema mesta u savremenoj Evropi, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

„Insistiram da se u ime čovečnosti, ali i evropskih vrednosti prekine nasilje nad pravoslavnim narodom na Kosovu i Metohiji“, poručio je Marko Đurić.

Reakcija Kancelarije za KiM usledila je nakon što je danas troje Srba povređeno, kada su ih Albanci gađali kamenicama po povratku sa crkvenog obreda u Petriču, kod Kline, na Kosovu i Metohiji, dok je jedan uhapšen.

(Sputnjik)

3 komentara
 1. Anonimni

  Ne zatiraju srpsko samo siptari . To je uradio i Vucic – potapanjem crkve u jezero. Siptari i dan danas su u cudu koje sve nadleznosti dobijaju iz dana u dan a sve to pocinje od Briselskog sporazuma. Ko im ga je dao nego Vucko i patuljasti Ivica.Hvale se da su to uradili zarad boljitka Srba. Od kada ga potpisase mi na KiM sve manje prava . I jos da im aplaudiramo. Mani se Vucko jer sve sto dotaknes pocinje da se susi.

 2. Tvrd

  Hvala Vučiću za sve tzv briselske sporazume. Hvala Vučiću što pokušava da bude pametniji od 90 % građana Srbije. Hvala Vučiću i za to što je za kompromis sa teroristima. I Hvala Vučiću za to što je sve samo ne predsednik Srbije.

  1. Anonimni

   baš sve tako, ali treba dodati i veliku zahvalnost AV-u za to što je takozvanoj šiptearskoj državi “Kosovo“ dao i međunarodni telefonski predbroj i tako od te naše pokraine i stvarno napravio državu, jer samo samostalne države imaju i svoj međunarodni tel. predbroj….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike