U trendu

Fontana na Slaviji na jesen, obnova saobraćajnica tek na proleće

Svi oni koji su strahovali da će se od septembra na Slaviji suočavati sa dodatnim gužvama zbog obnove trga i Bulevara oslobođenja do Autokomande mogu da odahnu do proleća sledeće godine kada je novi rok za rekonstrukciju tih saobraćajnica.

Jer, tender za izbor izvođača radova koji je završen prošlog meseca nije uspeo, odnosno ponude dve kompanije „MBA – Ratko Mitrović niskogradnja” i konzorcijum italijanskog „Italiana Costruzioni” i domaćih preduzeća „Milenijum tim” i AD „Novi pazar put” ocenjene su kao neispravne.

To je potvrdio Goran Vesić, gradski menadžer, i najavio da će novi tender biti raspisan najverovatnije u avgustu.

– Odluku komisije da su obe ponude neispravne prosledili smo Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja finansira obnovu i kada dobijemo njenu potvrdu raspisaćemo novi tender za izradu saobraćajnica – kazao je Vesić, prenosi Beoinfo.

Dobra vest koju je obznanio gradski menadžer jeste da će fontana predviđena u centru kružnog toka umesto spomenika Dimitrija Tucovića početi da se gradi na jesen, da će radovi potrajati 155 dana i da u tom periodu neće biti zaustavljanja saobraćaja. Njenu izgradnju finansiraće grad.

– Na tenderu za izradu fontane četiri kompanije dale su ponude u rasponu od 182 do 229 miliona dinara. Komisija će ih sledeće nedelje pregledati i izabrati najpovoljnijeg izvođača. Ugovor će biti potpisan ubrzo, zavisno od toga da li će biti žalbi na odluku o izboru ponuđača – ističe Vesić.

On dodaje da grad nije srećan zbog činjenice da će se Slavija raditi u dve faze zbog toga što je jedan tender uspeo, a drugi nije, ali na to nije moglo da se utiče.

– Činjenica da ćemo najpre da završimo fontanu omogućiće nam da u toku njene izgradnje saobraćaj na Slaviji funkcioniše neometano. Kada bude završen ponovljeni tender za izradu saobraćajnica na trgu Slavija i u Bulevaru oslobođenja njihova rekonstrukcija biće u drugoj fazi, na proleće – kaže gradski menadžer.

Nije isključeno da će grad novim tenderom sledećeg meseca tražiti izvođača radova ne samo za Slaviju nego istovremeno i za Ruzveltovu ulicu za koju je tender trebalo da bude raspisan krajem godine.

Obrazloženje za ovakav poduhvat je to što bi vrednost posla sa sadašnjih 9,5 miliona evra, koliko košta rekonstrukcija Slavije, skočila na 15 miliona evra. To bi, smatraju upućeni, trebalo da privuče više kompanija da se takmiče za posao i moglo bi da utiče na i kvalitet ponuda.

S tim što bi se, ako se grad odluči na ovakav scenario, Ruzveltova ulica sređivala pre Slavije.

(Daliborka Mučibabić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.