U trendu

Gajović: Ministarstvo nije nadležno za sporni konkurs

Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za sporni slučaj dodele sredstava za sufinasiranje medijskog projekta „Čuvari našeg neba“, a o oduzimanju tih sredstava će odlučiti kada se spor završi, kazao je danas državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandar Gajović.

Gajović je to rekao na konferenciji za novinare koja je sazvana zbog slučaja u kom je direktor agencije „Alternativa“ Boško Savković najavio tužbu protiv produkciju „G.F.C. doo“, koja je u prijavi na Konkurs za medijsko sufinansiranje druge sezone serije „Čuvari našeg neba“ iskoristila referentne filmove i filmske nagrade te agencije.

U medjuvremenu, kompanija „G.F.C“ je negirala optužbe i navela da je snimatelj na spornom projektu takodje nosilac autorskih prava.

Gajović je naveo da ministarstvo „ne vidi sopstveni status u sporu“ u kom jedan od kandidata nije upotrebio svoje, već potencijalno tudje autorsko delo kao svoju referencu na konkursu, i dodao „da ne zna da li će doći do spora izmedju dve strane“ i da će ministarstvo odlučiti tek nakon završetka sudskog spora.

Gajović je rekao da su „svi učesnici potpisali da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrde da je sva dostavljena dokumentacija tačna“ i da je „ispunjen rok od 30 dana u kom može da se podnese žalba, što niko nije uradio“.

„Prvi put nemamo nijednu zvaničnu pritužbu, tako da imamo samo, mogu reći, paušalne zamerke, koje nisu (podnete) u pisanoj formi“, naveo je Gajović.

On je dodao da se ministarstvo oglašava zbog „stvaranja atmosfere da nešto nije kako treba“, sa čime se oni ne slažu, „pošto je konkurs sproveden u skladu sa najvišim standardima i u skladu sa Zakonom (o javnom informisanju i medijima)“.

„Stvara se nepotrebna atmosfera u godini kada mi, celokupna administracija ministarstva, Vlada Srbije i predsednik Srbije pokušavamo da uredimo medijsku scenu Srbije“, rekao je Gajović.

Dodao je da se u tekstu konkursa ne navodi da su reference neophodne, da „projekti, a ne reference dobijaju sredstva“ i da u je ministarstvo u tom konkursu imalo jaku i referentnu komisiju, koju su sačinjavali „jedan režiser, jedan medijski stručnjak i jedan književnik“.

Uprkos takvoj oceni, barem u 12 obrazloženja za dodeljena sredstva se stručne i profesionalne reference se navode kao jedan od razloga za donetu odluku.

I u tekstu samog konkursa se navodi da je jedan od opštih kritetrijuma postojanje „stepena organizacionih i upravljačkih sposobnosti predlagača projekata, resursa za njegovu realizaciju, kao i postojanje stručnih i profesionalnih referenci“.

Govoreći o konkursu, Gajović je rekao je da je na njega pristiglo više od 300 prijava, a da je ministarstvo odobrilo sredstva 61 organizaciji, da su ukupna sredstva opredeljena za njega 72 miliona dinara, a sekretar ministarstva Igor Jovičić je dodao da će ministarstvo formirati radnu grupu koja će ispitati nadzor nad važećim propisima za sprovodjenje ovakvih konkursa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.