U trendu

Goranu Svilanoviću uručena nagrada Elemer Hantos

Predsednik Centralnoevropske fondacije Karls Eping uručio je u ponedeljak uveče na svečanoj ceremoniji u Beogradu Goranu Svilanoviću, generalnom sekretaru Saveta za regionalnu saradnju, Nagradu Elemer Hantos kao priznanje za njegov rad na unapredjenju regionalne ekonomske saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Centralnoevropska fondacija (CEF) u decembru je objavila da je ova nagrada nazvana po madjarskom ekonomisti koji se zalagao za ekonomsku saradnju u Podunavlju dodeljena Svilanoviću za napore koje je uložio na unapredjenju saradnje u regionu u svojstvu generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

Eping je na ceremoniji rekao da je nagrada dodeljena Svilanoviću pre svega za njegov neumorni rad na unapredjenju ekonomske saradnje u jugoistočnoj Evropi, pri čemu je podsticao politički i ekonomski razvoj u korist zemalja u regionu, saopšteno je iz Saveta za regionalnu saradnju.

„Kao generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju nastavio je sa radom koji je započeo kao predsedavajući Prvog radnog stola Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu na unapredjenju demokratizacije i ljudskih prava te kao koordinator grupe ekonomskih i ekoloških aktivnosti OEBS u borbi protiv pranja novca, razvoju efikasnijih graničnih i carinskih politika, te promociji održive energije, medju brojnim drugim aktivnostima“, rekao je Eping.

Svilanović je primajući nagradu izjavio da je veoma polaskan na časti i poverenju koje mu je CEF ukazao dodelom ovog priznanja.

„Ovo nije samo potvrda dosadašnjeg rada nego i obaveza da posao na jačanju ekonomskih odnosa i saradnje u regionu bude nastavljen“, rekao je Svilanović i dodao da u jakim ekonomijama vidi ključ napretka regiona, a regionalnu saradnju i umrežavanje kao osnovni preduslov ekonomskog i sveukupnog napretka.

Centralnoevropska fondacija iz Ciriha, Švajcarske, osim nagrade Elemer Hantos, koju svake godine dodeljuje osobi, osobama ili organizaciji za izvanredna dostignuća na unapredjenju ekonomske saradnje u srednjoj i istočnoj Evropi, dodeljuje i stipendije studentima iz ovog dela Evrope.

Medju prethodnim laureatima su madjarki pisac i disident Djerdj Konrad, poljski publicista i disident Adam Mihnik, austrijski političar Erhard Busek i češki pisac, disident i predsednik Vaclav Havel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.