najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grade se centri za prihvat izbeglica u Subotici i Beogradu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Vlasotincu da se u Srbiji sredstvima stranih donatora gradi nekoliko privremenih prihvatilišta za izbeglice s Bliskog istoka i severa Afrike.

“Prihvatilišta se grade na nekoliko mesta. Jedno će biti otvoreno u Subotici, nadam se vrlo brzo, i postoji jedno prihatilište koje ćemo graditi na prostoru Grada Beograda”, kazao je Vulin na konferenciji za novinare u Vlasotincu.

Kako je naveo, privremena prihvatilišta se grade kako bi se pomoglo i izbeglicama i građanima Srbije.

“Kad pomognete migrantima, to je najveća usluga lokalnom stanovništvu. Kada ste, kao u Preševu, uspeli ljude da izdvojite iz nehumanog prostora, vi ste ljudima omogućili da koriste centar grada. Kada to isto uradite u Beogradu, vi ćete ljude smestiti tamo gde imaju svaku zaštitu, a u isto vreme omogućiti Beograđanima da regularno koriste svoje parkove”, rekao je Vulin.

On je rekao da je 100.000 migranata izrazilo nameru da dobije azil u Srbiji, ali da je svega desetak zatražilo i dobilo azil.

“Ne gradimo nikakve trajne kapacitete, već privremene tranzitne kapacitete, da ljudi ne bi bili na ulici, i da im se deca ne bi razboljevala jer dolazi zima”, kazao je ministar.

Vulin je dodao da se prihvatilišta grade isključivo donacijama evropskih fondova i međunarodnih organizacija koje se bave migrantima.

Ministar je danas prisustvovao otvaranju novosagrađenog objekta od 87 kvadratnih metara u kojem će biti osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama iz opština Vlasotince i Crna Trava.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike