U trendu

Gradnja mini hidrocentrale obustavljena u Ć trpcu

Izgradnja mini hidrocentrale u Ć trpcu na Ć ar planini obustavljena je posle duĆŸe od dva meseca protesta meĆĄtana, objavio je danas portal Kossev.

MeĆĄtani Ć trpca navode da bi se izgradnjom tog postrojenja ugrozila pijaća voda kojom se snabdeva lokalno stanovniĆĄtvo i eko sistem, i zahtevaju obustavu gradnje, ali je konačna odluka na kosovskom Ministarstvu ĆŸivotne sredine i prostornog planiranja.

Odluku o obustavi gradnje i uklanjanju bagera „doneo je gradonačelnik Ć trpca zahvaljujući protestu gradjana, i u saradnji sa predsednikom SkupĆĄtine“, potvrdio je za KoSSev jedan od organizatora protesta Dobrivoje Stevanović.

„Bager je uklonjen, nema nikakvih maĆĄina na spornoj lokaciji“, naveo je Stevanović i naglasio da je ipak konačna odluka na Ministarstvu ĆŸivotne sredine i prostornog planiranja.

On je naveo da je osim ministarstvu podnesena pisana predstavka inspektoratu, kao i lokalnoj samoupravi te da su poĆĄtovane sve pravne procedure.

Izgradnja tog postrojenja obustavljana je i 23. januara, zbog „zamućenja vode za piće u rezervoaru“, a samim tim i zbog „ugroĆŸavanja vodosnabedvanja meĆĄtana“, nakon ĆĄto je Komunalni inspektorat Kosova to naloĆŸio kompaniji „Matkos grup“ koja je izvodjač radova.

Deset dana kasnije, medjutim, gradnja je nastavljena, a sa njom i protesti gradjana koji su poručivali da neće stati dok se to pitanje ne reơi.

Problem gradjana Ć trpca nastao je joĆĄ 2013. godine kada je dozvolu za koriơćenje zemljiĆĄta na lokaciji „Obe reke“ dala upravo SO Ć trpce, „ne obazirući se na osnovne i glavne tačke zakona – da se koncesija ili dozvola ne sme dati kada je u pitanju izvoriĆĄte pijaće vode ili bilo kakva rečica kojom se stanovniĆĄtvo snabdeva“, tvrdi jedan od organizatora protesta Stojan Josimović za Kossev.

Medjutim, 2016. naloĆŸeno je obustavljanje radova na neodredjeno, ali su krajem proĆĄle godine nastavljeni, pa su započeli i protesti gradjana i potpisivanje peticije koju je potom podrĆŸalo i opĆĄtinsko rukovodstvo, kao i gradonačelnik Ć trpca Bratislav Nikolić, njegovi saradnici, ministar Dalibor Jevtić i troje poslanika Srpske liste u SkupĆĄtini Kosova.

„Mi nemamo pravo da naĆĄim potomcima damo neĆĄto ĆĄto smo nasledili od naĆĄih predaka u gorem stanju nego ĆĄto smo mi zatekli, ako ne moĆŸe u boljem stanju. Prema tome, ako izgubimo reku, ovaj narod će izgubiti i smisao za ĆŸivot, mi postajemo ljuĆĄtura od ljudi“, poruka je sa jednog od mnogobrojnih protesta meĆĄtana Ć trpca Dobrivoja Stevanovića.

NP Ơar planina je upisan u registar Republike Srbije, dok su kosovske institucije preuzele prostorije tog nacionalnog parka na Brezovici decembra 2015, uhapsivơi tada radnike preduzeća.

Ơara je proglaơena nacionalnim parkom 1984, a decembra 2012, prema kosovskim izvorima, proơirena novim (kosovskim) zakonom o nacionalnom parku Ơara. U okviru nacionalnog parka je i skijaliơte Brezovica. Taj kraj je većinski nastanjen Srbima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.