U trendu

Gradonačelnik ugostio ambasadorku Portugalije

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru amabasadorku Portugalije u Srbiji Virdžiniju Pinu, s kojom je razgovarao o urbanizmu, kulturi, zaštiti životne sredine i saradnji u oblasti turizma.

Ambasadorka Pina je ponudila Gradu Beogradu da naši predstavnici posete glavni grad Portugalije Lisabon kako bi se razmenila iskustva u oblasti energetske efikasnosti i otpadnih voda.

Ona je rekla da je važno da dva grada u ovim oblastima međusobno sarađuju, kao i da primene modele i primere dobre prakse.

Radojičić je rekao da su iskustva Lisabona u oblasti energetske efikasnosti izuzetno korisna s obzirom da je prestonica Portugalije poslednjih 20 godina promenila izgled centra grada, pretvarajući ga u pešačku zonu, a da Grad Beograd teži ka uspostavljanju „zelene hijerarhije“ u saobraćaju, odnosno davanju prednosti pešacima i biciklistima.

Iz Portugalije, inače, dolazi u Beograd više od šest hiljada turista godišnje, te su ambasadorka i gradonačelnik saglasni da je to veći broj nego prošle godine, ali da treba uložiti trud da bi se ova brojka u budućnosti znatno povećala.

Ambasadorka je istakla da uvođenje direktne avio linije Beograd – Madrid – Lisabon sigurno doprinelo povećanju broja turista, a gradonačelnik je rekao da je kulturna saradnja bitna za oba grada, te da je vidi najpre u organizovanju zajedničkih manifestacija i programa kulturne razmene putem kojih bi se građani obe države upoznali sa istorijskim činjenicama.

Radojičić je podsetio da je kralj Milan Obrenović 1882. godine slao pisma portugalskom kralju Luisu I u kojima ga je upoznao sa političkim prilikama u Srbiji nakon Berlinskog kongresa, a nedugo zatim kraljevi su razmenili ordenje.

Radojičić je iskoristio priliku da pozove gradonačelnika Lisabona u zvaničnu posetu Beogradu u toku koje bi mogao biti potpisan i sporazum o saradnji dva grada, s obzirom da dva grada nemaju zvanični dokument o međusobnoj saradnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.