U trendu

Hladni talas u toku, Sava OPASNO nadolazi – upozorava RHMZ Srbije

Republički hidrometeorološki zavod je za područje Srbije objavio upozorenje na hladno vreme, sneg i stvaranje snežnog pokrivača.

Kako se navodi, do 25. marta će biti hladno sa pojavom jutarnjeg mraza (od minus 4 stepena do nule) i dnevnim temperaturama znatno ispod prosečnih vrednosti.

Od srede do petka u svim krajevima Srbije padaće sneg i doći do stvaranja, odnosno povećanja visine snežnog pokrivača.

Na severu zemlje se očekuje snežni pokrivač visine 5 do 10 centimetara, u ostalim krajevima 10 do 20 cm, lokalno i više, saopštio je RHMZ.

Upozorenje na hladni talas u trajanju od najmanje pet uzastopnih dana označava da se prognozira veoma opasna vremenska pojava. Kako je navedeno na sajtu RHMZ, građani bi trebalo da budu veoma obazrivi i da prate zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena.

Očekivana biometeorološka situacija može usloviti tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje osobama sa srčanim i cerebrovaskularnim problemima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolje, bolova u kostima i zglobovima i neraspoloženja.

Vodostaj Save u Beogradu danas je 473 centimetra, a prema prognozama stručnjaka iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), granica redovne odbrane od poplava, koja je na pet metara, biće „probijena“ već u četvrtak ili petak, piše „Blic“.

Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i golim okom i svi koji su se danas prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu.

Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm, prenosi Blic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.