U trendu

Igumanija optuÅžuje vladiku da je oterao i ukrao novac

Igumanija Stefanida Glavčić, stareÅĄina manastira Sveti Prohor Pčinjski, tvrdi da je morala da napusti Eparhiju vranjsku i sa sestrinstvom se preselu u manastir Gračanica zbog pritiska vladike Pahomija.

Igumanija Stefanida je, prema izvorima portala Info Vanjske, „bila naterana“ da vladici blanko potpiÅĄe viÅĄe čekova, navodno desetak, kojima je on, kako navodi, potom „raspirao manastirske pare“, dodaje list.

– Dragi moj, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina. Meni je srce ovde. I ovaj narod mi je rod najrođeniji. Ali viÅĄe se ne moÅže – navela je igumanija u poruci prijateljima, u čiji je sadrÅžaj „Kurir“ imao uvid.

– Rekla sam im sve u lice, laÅžu, kradu, uz to sve sa mojim potpisom – dodala je ona navodeći da je reč o iznosu od 300.000 evra.

Episkop vranjski Pahomije Gačić nije Åželeo za list da komentariÅĄe poruku igumanije Stefanide.

Iz te eparhije su, međutim, prethodno poslali imejl portalu Info Vranjske u kojem su naglasili da nije reč o nasilnom odlasku igumanije Stefanide.

– Tačna je informacija da je igumanija Stefanida, po osnovu svoje lične molbe, kanonskim otpustom iz Eparhije vranjske i kanonskim prijemom episkopa raÅĄko-prizrenskog Teodosija 28. marta 2018. preÅĄla u tu eparhiju – potvrdili su u mejlu.

Međutim, negiraju finansijske malverzacije.

– To nije tačno. Episkop je po funkciji ovlaÅĄÄ‡eno i odgovorno lice za celu eparhiju, pa tako i manastira Sveti Prohor Pčinjski, te stoga nije bilo potrebe da ima blanko nalog potpisan od igumanije Stefanide – navodi se u mejlu Eparhije vranjske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.