U trendu

Jaki nam vukovci: pali na prijemnom ispitu!

Na ETF-u svaki treći kandidat za upis, a na Medicinskom svaki četvrti, imali su u srednjoj školi sve petice.

Novi brucoši ove nedelje konačno dobijaju indekse: počeo je upis onih koji su se posle prijemnog ispita i sakupljenih bodova iz srednje škole domogli upisnih lista, s tim što su neki u budžetskim, a neki u samofinansirajućim kvotama. Budžetski, naravno, imaju više bodova od samofinansirajućih, a na čelu upisnih spiskova na skoro svim fakultetima su oni koji su iz sva četiri razreda srednje škole doneli – petice.

Njih je među novim brucošima negde manje, negde više – tačnije rečeno, mnogo ih je na trenutno najpopularnijim fakultetima, ali ih ima i na ostalima. Koliko ih je na popularnim fakultetima dovoljno govori podatak da je na Elektrotehničkom fakultetu od 1.169 prijavljenih za upis čak 338, ili oko trećine, tokom srednje škole u svedočanstvima imalo samo petice! Elektrotehnički ove godine na budžet prima 430 studenata, a ukupno 712, ali neće svi vukovci dobiti indeks na ovom fakultetu. Na smeru Elektrotehnika i računarstvo čak 105 njih je ispod crte za nove brucoše.

Neznatno niži procenat odlikaša je i na Medicinskom: od 1.209 prijavljenih kandidata, takvih je 277 (svaki četvrti). I na FON-u, na kojem je takođe juče počeo upis, od 385 onih koji će biti na budžetu, 149 iz srednje škole donosi sve petice.

Na drugoj strani su manje popularni fakulteti s neuporedivo manjim brojem petičara. Recimo na Poljoprivrednom, na smeru Biljna proizvodnja, od 232 kandidata samo njih 14 ima maksimalnih 40 bodova na osnovu srednjoškolskog uspeha. Ili, na Pedagoškom fakultetu u Somboru, od 40 kandidata za učiteljski smer, niko nema sve petice, a tako je i na smeru za vaspitačice-vaspitače. Međutim, na Fizičkoj hemiji u Beogradu, od 49 onih koji su konkurisali za upis, čak jedanaest je vukovaca.

(Branislav Radivojšautorak, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.