U trendu

Knitomania – ekološki i socijalni brend koji podiže svest o zaštiti životne sredine

Knitomania je ekološki i socijalni brend nastao pre tri godine, prevashodno kao ideja za način zarade, a kasnije i kao prava mala ekološka revolucija.

Knitomania podrazumeva izradu upotrebnih predmeta od plastičnih kesa koje su već korišćene, a sve u cilju sprečavanja da ti potecijalni zagadjivači završe u prirodi.
Osnivač Knitomanie Miloš Todorović rekao je da je ideju za pokretanje brenda dobio kada je video svoju baku kako hekla.

„Shvatio sam da je to zapravo korisno i za zajednicu, a da je i dobra ideja sa potencijalom da se razvija. Mi prikupljamo kese i motivišemo ljude da razmišljaju o problemu zagadjenja, a kasnije se putem samih proizvoda ideja dalje širi“, kaže Todorović.

U početku su ljudi bili skeptični prema ovom konceptu, ali kako je istakaoTodorović kasnije su svi podržali ideju da se na ovaj način podiže svest o zaštiti životne sredine.
„Saradjivali smo sa Fondacijom Novaka Djokovića, Privredna komora Srbije nas je u startu podržala tako što smo ušli u njihov projekat „Srbija zemlja uspešnih priča“, gde smo shvatili da moramo ozbijnije da razvijemo ideju i da je to ideja koja ima potencijala“.
Njihov najprepoznatljiviji proizvod je ranac od plastičnih kesa, ali tu su privesci, činije, ukrasi za jelku i drugo.

Baka Rada Todorović koja izradjuje ove proizvode, kaž da je naučila da hekla još kao mala, ali i da joj nije bilo teško da se prilagodi novom načinu rada sa plastičnim kesama.
„Teško mi je što sam kod kuće i što ne idem na posao, tako da sam počela ovo da radim da bih se zabavila. Melo čitam, malo heklam…“, rekla je Rada Todorović.

Za izradu jednog ranca od plastičnih kesa potrebno je nedelju dana i 100 kesa.
Prema njenim rečima od plastičnih kesa radila je i srpsku narodnu nošnju, a pored toga veze goblene i štrika prsluke.

Todorović je zaključio da postoje planovi za unapredjenje brenda, te da se od ovoga može zaraditi ili reinvestirati u ideju i izgraditi nove vrednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.