U trendu

Kosovo u vrhu po odlascima u terorističke organizacije

Kosovo se nalazi u samom vrhu po broju ljudi koji su se pridružili terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku a pretpostavlja se da je od 2012. godine na ratištima poginulo oko 50 Albanaca, prenosi nemački radio WDR.

Prema navodima te nemačke radio stanice, koja se poziva na podatke Policije Kosova, do sada je registrovano oko 300 stanovnika Kosova koji su se priključili terorističkoj organizaciji Islamska država.

Od 2013. godine Policija Kosova je vodila istragu protiv 180 osoba, od čega je 90 osoba uhapšeno a podignuto je i više od 40 optužnica.

Najviše stanovnika Kosova koji su se pridružili teroristima u Siriji i Iraku dolaze iz najsiromašnijih opština kao što su Uroševac, Djeneral Janković i Štimlje.

„Za sada nema značajnijih rezultata nakon usvojenog Zakona o kažnjavaju onih koji učestvuju na stranim ratištima, a posebno zabrinjava činjenica što su stanovnici Kosova jedini u regionu koji sa sobom u Siriju ili Irak vode i svoju porodicu, žene i decu“, dodaje se.

Pored udatih žena, koje uglavnom bez svoje volje odlaze na ratišta na Srednjem istoku, smatra se da ima oko 20 mladih devojaka koje su uspele da predju granicu i pridruže se terorističkoj organizaciji. Policija Kosova je uspela da tokom 2015. godine spreči nekoliko devojaka iz Vitine i Vučitrna da predju granicu radi priključivanja terorističkim organizacijama.

Socijalne mreže i dalje su najpopularnije za regrutaciju, a prema poslednjim saznanjima, za odlazak u konflikte zone sve manje se koristi prištinski aerodrom, već je prva destinacija Skoplje, odakle se leti za Istanbul i dalje prema Siriji i Iraku.

Smatra se da posebnu odgovornost za regrutovanje ima Islamska zajednica koja nije u stanju da kontroliše hodže koji propovedaju radikalni islam i koji su plaćeni iz nekog drugog centra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.