U trendu

Krajem godine otvaranje novog Kliničkog centra u Nišu

Radovi na novom Kliničkom centru u Nišu privode se kraju i biće završen sredinom decembra, izjavio je danas direktor Zoran Radovanović.

Najavio je da bi krajem godine novi Klinički centar trebalo bi da primi prve pacijente, pošto se po završetku radova obavi bakteriološko i sanitarno ispitivanje svih prostorija.

Radovanović je rekao da su već opremljene bolesničke sobe, operacione i dijagnostičke sale, i prostorije intenzivne nege, a završava se i unošenje i montiranje dijagnostičkih aparata.

„Oko 50 hiljada kvadratnih metara bolničkog prostora opremljeno je najkvalitetnijom bolničkom opremom, tako da će nova zgrada niškog Kliničkog centra biti jedna od najsavremenijih u čitavom regionu“, kazao je Radovanović novinarima.

Bolesničke sobe biće s jednim i dva kreveta, a svaka soba imaće svoje kupatilo.

„Od posebnog značaja za pacijente je to što će Klinika za radiologiju u novom Kliničkom centru, pored multislajsnih skenera i rendgena, imati i najmoderniji aparat za magnetnu rezonancu, jačine ‘tri tesle’ „, rekao je Radovanović.

Izgradnja novog Kliničkog centra počela je 2013. godine, a ukupna vrenost investicije je oko 50 miliona evra.

Direktor je demantovao pisanje pojedinih medija da je zbog unošenja aparata za magnetnu rezonancu morao da se ruši jedan od zidova novog centra.

„Zid nije srušen, već je otvoren ranije pripremljeni prolaz, kroz koji će biti unet ‘magnet’ od 12 tona. Na tom otvoru će biti postavljena vrata koja će biti korišena za unošenje i iznošenje opreme“, rekao je Radovanović i naveo da je veličina tog otvora šest kvadratnih metara, a koštala je izvodjača radova manje od 200 evra.

Radovanović je kazao da je demontaža dela zida zbog unošenja opreme bila predvidjena projektom koji je uradjen pre 14 godina, a koji je verifikovala najpre Vlada Srbije, a potom Evropska investiciona banka koja je finansirala izgradnju novog KC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.