U trendu

Kusturica: Važno da se ratni dnevnici gen. Pavkovića objave

BEOGRAD – Reditelj Emir Kusturica je izjavio da važno da se ratni dnevnici generala Nebojše Pavkovića objave, kako bi se takva svedočanstva iz prve ruke koristila za istorijske procene.

„Mislim da je više nego važno da se ratni dnevnici generala Pavkovića objave i da sa dokumentima koji su iz prve ruke procenjujemo prošlost i ideju o tome šta nam je istorija“, rekao je Kusturica.

„U svakom pogledu postoji potreba, a najizraženija potreba je ova koju spominjem, da se u te dokumente i tu tješnjenost, iz koje pravimo te istorijske procene, dobijemo jedan dokument iz prve ruke – ne može biti bolji“, poručio je Kusturica.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, na Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavljen je ratni dnevnik general-pukovnika Pavkovića, komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije, tokom NATO agresije 1999. godine.

Četiri toma dnevnika, pod nazivom „Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju ‘Milosrdnog anđela'“, deo su edicije „Ratnik“ od sedam knjiga, koje donose sećanja učesnika ratnih događanja na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.