U trendu

Liturgijom počelo obeležavanje slave grada Beograda

BEOGRAD – Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu danas je počelo obeležavanje gradske slave – Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana.

Liturgiju sa rezanjem slavskog kolača, koja je počela u devet sati, služi patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom.

Osim građana, liturgiji prisustvuju gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, njegov zamenik Goran Vesić koji je i ovogodišnji domaćin slave i drugi.

Povodom obeležavanja gradske slave, biće održana i Spasovdanska litija pod nazivom „Beograd se moli za mir“, koja će u 18 sati krenuti iz Ulice kneza Miloša, kod Vaznesenjske crkve.

Odatle će se kolona kretati Ulicom kralja Milana preko Slavije, gde će biti čitano Jevanđelje i kratka molitva za mir, a potom kroz Bulevar oslobođenja do platoa ispred Hrama Svetog Save.

Tu će Molitvu za mir i blagostanje služiti patrijarh Porfirije, nakon čega će uslediti prigodan kulturno-umetnički program u kojem će učestvovati i poznate ličnosti.

Litijski krst će ove godine nositi višestruki olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović, a svetinje koje će se nositi u litiji su Sveto Jevanđelje, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke.

Pre litije, a povodom obeležavanja gradske slave, biće održan i svečani prijem u Starom dvoru.

Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, uvek u četvrtak, a 10 dana pre Svete Trojice (Duhova).

Kao gradska slava je utvrđen još 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.