najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Medjunarodni dan ljudskih prava

Medjunarodni dan ljudskih prava obeležava se danas širom sveta, a u Srbiji će biti propraćen nizom manifestacija, koje treba da ukažu na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da su u Srbiji poslednjih godina učinjeni krupni pomaci u toj oblasti, ali da predstoji još puno izazova.

Kao jedan od primera dobre prakse u Srbiji u prethodnom periodu poverenica je izdvojila odnos prema migrantima, unapređenje poštovanja prava LGBT i transrodnih osoba kome je doprinelo i održavanje Parade ponosa i Trans prajda. A takodje, dodala je ona, Ustavni sud privremeno je zaustavio zakon kojim bi se žene zaposlene u državnoj upravi prevremeno penzionisale.

Vlada Srbije će danas povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava organizovati svečanost u Dečjem kulturnom centru kojoj će prisustvovati premijer Aleksandar Vučić, ministar za rad Aleksandar Vulin i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Nevladina organizacija Liga eksperata LEX dodeliće nagradu “Vitez poziva”, istaknutim pojedincima koji životom i radom brane univerzalne vrednosti.

U Sava centru biće održan okrugli sto “I radnička prava su ljudska prava”, na kome će učestvovati predstavnici resornih ministarstava, potpredsednik pokrajinske vlade Miroslav Vasin, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predstavnici kancelarija zaštitnika gradjana i poverenika za informacije od javnog značaja.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije održaće konferenciju za novinare.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike