U trendu

Mustafa: Kosovske Srbe ćemo mi braniti, nema potrebe da to čini Beograd

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da kosovski Srbi nisu i nikada neće bit ugroženi i da nema potrebe da ih štiti Beograd.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je spreman da na Kosovo pošalje vojsku ako budu dovedeni u opasnost životi Srba.

„Kosovski Srbi su ravnopravni gradjani naše Republike. Njih nema potrebe da štiti Beograd i da ih zidovima deli od drugih gradjana, jer ni u kom obliku nisu u opasnosti i neće ni biti. Imamo potrebu da svi uvek komuniciramo i da radimo na izgradnji zajedničke evropske perspektive“, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Mustafa je rekao da je Kosovo snažno orijentisano ka miru i sigurnosti u regionu, kako bi bilo deo porodice zemalja Evropske unije, kao i  za stalno i strateško prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Zainteresovani smo da sva pitanja sa susedima rešimo putem dijaloga. Smatram da je vreme provokacija, sukoba i ratova prošlo“, naveo je on.

Mustafa je ocenio da su neprihvatljive sistematske provokacije koje, kako je naveo, čini „srpska država na Kosovu zahtevajući od poslanika i ministara Srba da predstavljaju i brane stavove Vlade Srbije u instucijama Kosova“.

Prema njegovim rečima, provokacije predstavljaju i „nalog za hapšenje bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, kao i izgradnja zida u severnom delu Kosovske Mitrovice“.

Mustafa je rekao da je poslednja u nizu provokacija „pokušaj da na Kosovo, bez saglasnosti institucija Kosova, sa parolama koje provociraju gradjane, zakon i ustavni poredak udje voz“ ocenivši da je sve to „neprihvatljivo, nepotrebno“ i ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Kosovo je zainteresovano da normalizuje odnose sa Srbijom, da integriše naše gradjane Srbe u institucije i demokratski život, kao i sve druge pripadnike manjinskih zajednica. Ta spremnost treba da bude praćena konstruktivnim stavovima Srbije prema tom procesu kao dve zemlje koje teže da budu deo porodice Evropske unije“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, zidovi koji dele treba da budu uklonjeni. „Zid izgradjen u severnom delu Mitrovice ne samo da je bez dozvole izgradjen već u suprotnost sa urbanim i zakonskim pravilima i trebalo bi da bude srušen“, rekao je on.

„Institucije Kosova su stavile jasno do znanja da se u Briselu neće razgovarati o zidu, pošto on nikada nije bio deo sporazuma ili dijaloga“, napisao je Mustafa.

On je najavio da će se započeti sa ostvarivanjem sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„To će formirati institucije Kosova po procedurama koje je utvrdio Ustavni sud i uz puno učešće predstavnika Srba u institucijama Kosova. Asocijacija će imati isti sadržaj kao sve slične asocijacije, bez izvršnih ovlaščenja, ali sa mogučnošću da pomogne i podrži lokalnu samoupravu i da saradjuje kako bi se poboljšao i unapredio život gradjana“, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.