U trendu

Nema nastave u OŠ“ Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu

BEOGRAD – U Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu danas nije bilo nastave jer je kolektiv škole stupio u štrajk zbog, kako tvrde, neregularnosti u izboru direktora.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će u školu danas biti upućena prosvetna inspekcija.

Zaposleni, koji su obustavili nastavu, imaju podršku i roditelja koji su za danas u 17 sati najavili protest.

Zdravko Janković, jedan od roditelja,rekao je za TV Prva da kolektiv škole ima njihovu podršku jer nisu ispoštovane procedure pri izboru direktora.

Naime, prethodnom vršiocu dužnosti direktora Svetlani Miljenović istekao je mandat i ona je vraćena u matičnu školu Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a za novog vršioca dužnosti u petak je postavljena Svetlana Milutinović.

Roditelji kažu da nova direktorka nema podršku kolektiva, da je dobila tri od 52 glasa. Navode da je Ministarstvo prosvete školu šest dana ostavilo bez direktora, da škola nije imala direktora prvog dana probnog završnog ispita, a da je vršilac dužnosti došao u petak drugog dana završnog ispita.

To što po zakonu zaposleni u školi koji stupe u štrajk moraju da obezbede minimum procesa rada, roditelji kažu da je kolektiv svestan svojih obaveza, ali da je potpuna obustava rada jedini način da se izvrši pritisak na nadležne.

„To je jedini način da se izvrši pritisak na nadležne da reše konačno problem u školi“, rekao je Janković.

U školi nije bilo moguće dobiti informaciju šta se dešava.

Sekretarka škole je kratko rekla da će „škola javnost o svemu blagovremeno obavešteni“ i prekinula vezu.

U Ministarstvu prosvete kažu da profesorka razredne nastave Svetlana Milutinović imenovana je za vršioca dužnosti direktora OŠ „Ratko Mitrović“ Novi Beograd, počev od 12.4.2019. godine, s obzirom na to da je prethodnom vršiocu dužnosti, Svetlani Miljenović, istekao mandat.

Dodaju da je na osnovu člana 125. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja donelo rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora škole jer su se za to stekli Zakonom propisani uslovi.

U OŠ „Ratko Mitrović“ danas ce biti upućena Gradska prosvetna inspekcija, koja će utvrditi činjenice nakon čega će obavestiti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navode u ministarstvu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike