Nikolić pozvao da se Predsedništvo BiH izjasni o rezoluciji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas člana predsedništva BiH Mladena Ivanića da zakaže sednicu tog tela kako bi donelo stav o rezoluciji o Srebrenici i dodao da onaj ko predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu mora da ima stav koji mu RS nalaže.

“Republika Srpska, srpski narod, u Sarajevu mora da ima svog predstavnika i zato pozivam predsednika predsedništva BiH Ivanića da zakaže sednicu Predsedništva BiH da zakaže sednicu predsedništva kako bi donelo stav o rezoluciji koja je uperena protiv RS, a otvoreno vam kažem i da je uperena protiv interesa Srbije” rekao je Vučić.

Zakažite sednicu predsedništva, ona će biti održana i ako samo vi dođete zato što ćete imati priliku da na toj sednici iznesete svoj stav, poručio je Nikolić Ivaniću.

Predsednik Srbije je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice vlada Srbije i RS ocenio da je ta rezolucija uperena protiv RS ali i protiv interesa Srbije, konstatujući da danas ne sme da postoji nijedan političar u RS ili u Srbiji koji nema stav o Srebrenici “kakav god da je”.

Ponovio je da poštuje srebreničke žrtve i podsetio da je iz pijeteta prema njima kao poslanik u Skupštini Srbije, jedini put stajao upravo dok je govorio o njima.

“Ali ne znači to da sada treba uništiti srpski narod i da se pod pojmom genocid u svetu nametne reč Srebrebnica. Koliko ćemo naroda samo time povrediti što ćemo nihove žrtve – žrtve genocida – da gurnemo u zapećak samo zato što je današnja politika takva da srpski narod treba zaustaviti u očiglednom progresu koji ima u i neutralnosti koju ima i prema sukobima u Evropi i širom sveta” naveo je Nikolić.

On je odgovarajući na pitanja ponovio da Ivanić treba da sazove sednicu predsedništva BIH i donese stav u vezi Rezolucije u Srebrenici ističući da će Srbija sigurno doneti odluku o tome, ali da najpre o tome treba da se izjasni BiH.

“Ja uopšte ne razmišljam o tome da li sam zadovoljan kako Ivanić predstavlja RS i srpski narod u Predsedništvu i neka o tome odlučuju oni koji su glasali i koji na to imaju pravo. Ja samo kao predsednik Srbije koja može da ima posledica od nepostupanja predsedništva BIH i nezauzimanja stava koji bi mogao različito da bude tumačen tražim da on kao čovek koji može da sazove sednicu presedništva da je i sazove i da predsedništvo BIH donese o tome odluku”, naveo je predsednik Srbije.

(Tanjug)

 

Ostavite komentar