U trendu

NOPS pokreće kampanju Čuvaj se mačke u džaku-kupuj legalno

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) najavila je danas da pokreće kampanju „Čuvaj se mačke u džaku – kupuj legalno“ čiji je cilj da edukuje potrošače o posledicama kupovine nelegalnih proizvoda i mogućnostima zaštite prava potrošača prilikom tih kupovina.

Kako je kazao predsednik NOPS-a na današnjoj konferenciji za novinare Goran Papović, akciju su podržali ministarstva privrede i trgovine, turizma i telekomunijacija Srbije kao i kompanija Samsung.

„Naziv kampanje Čuvaj se mačke u džaku na simboličan način oslikava rizik koji potrošačima donosi ovakva kupovina.Pozivamo i ostale kompanije i distributere da se aktivno uključe u ovu kampanju i daju svoj doprinos u cilju što kvalitetnije edukacije potrošača“, rekao je Papović.

Prema njegovim rečima, NOPS već četiri godine ima svoju bazu u kojoj je više od 30.000 prijava potrošača, a samo u 2016. je registrovano čak nešto više od 11.500 prigovora koji su se odnosili na kupljenu tehničku robu i na mobilne telefone.

Od prigovora na tehničku robu i telefone, kako je precizirao, polovina se odnosila na nepostojanje garancije, oko 22 odsto na kvalitet robe i usluga, oko osam odsto prigovora je bilo na isporuku robe i izvršene usluge, dok je 19 odsto bilo ostalih prijava.

Papović je naglasio i da podaci NOPS-a pokazuju da se najviše prijava potrošača , kada je reč o tehničkim proizvodima odnosi na televizore, oko 88 odsto, zatim na telefone oko 65 odsto, zatim na mašine za veš 31 odsto i na frižidere oko 18 odsto.

On je najavio da će se ova kampanja „Čuvaj se mačke u džaku-kupuj legalno“ proširiti i na prehrambenu robu , kao i na banke, jer kako je naglasio „Srbija ne može biti deponija i rob velikih lobista i švercera“.

Papović je kazao i da je u plabnu da prijave potrošača počnu evidentirati po modelu i tipu robe, jer se tako lakše može utvrdi koji su proizvodi podložniji nelegalnoj trgovini.

„Kada smo zatražili da nam poznate kompanije kažu kako da prepoznamo, da li su neki proizvodi orginalni ili ne oni su nam kazali da ćemo time samo još više pomoći ljudima koji se bave tim krivotvornim poslom da što više svoj nelegalni proizvod približe orgionalu“, rekao je on.

Papović je naveo i da potrošaci treba da budu veoma obazrivi i prilikom on lajn kupovine, naglašavajući da je oko 90 odsto kupovine na internetu nelegalno, jer licence za takvu trgovinu ima svega četiri ili pet kompanija u Srbiji.

Prema njegovim rečima u okviru ove kampanje NOPS planira i da sprovede brojne aktivnosti kako bi edukovao građane i ukazao na važnost kupovine legalnih proizvioda uz zagarantovana prava koja im takva kupovina obezbeđuje, podsećajući da NOPS ima preko 126.000 pratilac na društvenim mrežama i da funkcioniše onlajn kumunikacija.

Pomoćnik Ministra privrede Jovan Petrović je kazao da je to ministarstvo podržalo ovu kampanju iz razloga što je njen cilj da se zaštite građani i potrošači, kao i da se motivišu da kupuju legalno kako bi bili bezbedni i ne ugrožavaju svoj život i bezbednost svoje imovine i životne sredine.

„Podržali smio ovu akciju jer smo svi zajedno na istom cilju sa nevladinim sektorom, a to je borba protiv sive ekonomije“, rekao je Petrović.

On je podsetio da je Ministarstvo privrede pokrenulo i akciju „Bezbednost nema cenu“, koja govori o srpskom znaku usaglašenosti koji mora da se nađe na svim proizvoodima koji nisu prehrambeni jer oni garantuju da je proizvod legalno stavljen na tržište Srbije i da je neko odgovoran za taj proizvod ako se nešto desi, a potrošačima garantuje bezbednost.

Pomoćnik Ministra trgovine Lidija Stojanović kazala je da Zakon o zaštiti potrošača štiti potrošače samo pri kupovini od registrovanih trgovaca, i da potrošači moraju da znaju da su oni ti koji su najvažniji u odluci da li će kupovati mačku u džaku, ili ne.

Direktor marketinga u kompaniji Samsung Milan Vujović kazao je da je ta kompanija odlučila da podrži ovu akciju jer je ona važna za potrošače u Srbiji koji sve češće vođeni cenovnom komponentom postaju žrtve ilegalnih kanala distribucije, jer kupuju proizvode poznatih potrošača bez garantnih listova koji im garantuju kvalitet, servisiranje i zamenu u ovlašćenom roku.

„Edukacija građan kroz ovakve i slične kampanje je najbolji način da se potrošači zaštite od zloupotreba“, rakao je Vujović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.