najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi kriminalni kartel brzo nasledio El Čapa

Za manje od četiri godine, jedna slabo poznata kriminalna banda koju predvodi bivši policajac, izrasla je toliko da može da nasledi najozloglašenijeg narko dilera Hoakima El Čapa Guzmana u borbi za dominaciju meksičkim podzemljem.

Narko dileri “Halisko kartela nove generacije” (CJNC), nekada El Čapovi pioni, okretnuli su se protiv svog bivšeg gospodara i počeli da mu otimaju teritoriju potkupljujući korumpirane policajce.

Na njihvom čelu je bivši policajac Nemesio Oseguera zvani El Menčo koji je uspeo da u relativno kratkom roku napravi imperiju na uštrb slabijih rivala.

Brzina njegovog uspona pokazuje koliko se brzo moze promeniti odnos snaga u meksičkom narko biznisu u kome se obrću milijarde dolara, prenosi Rojters.

Ubistva tokom krvavog napretka Halisko kartela dostigla su vrhunac tokom predsednika Enrike Penja Nijeta koji se zarekao da će uspostaviti red i zakon kad je dosao na vlast krajem 2012. godine.

Penja je u početku imao uspeha, i samo četvorica sa spiska 37 najtraženiijih šefova narko mafije iz 2009. godine su danas na slobodi dok su ostali mrtvi ili zatvoru.

Ali predah je bio kratak u novom talasu nasilja između kartela u julu i avgustu ove godine ubijeno je 3,800 ljudi što pokazuje da vlada nije uspela da porazi kartele jer su stare ubrzo zamenili novi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike