Novosađanki svetska nagrada za hrabrost

Svetska Fondacija “Žene imaju krila” (Women Have Wings) dodelila je šest Nagrada za hrabrost (Courage Award), među kojima i Novosađanki Svjetlani Timotić.

Nagrada se dodeljuje ženama koje su hrabrošću i odlučnošću doprinele zajednici u kojoj žive, bilo “da donesu svežu vodu svojoj zajednici, izleče selo od posledica genocida ili da jasno zatraže kraj rodno zasnovanog nasilja”, navodi se na sajtu organizacije.

U obrazloženju nagrade piše da je Svjetlana Timotić jedna od najaktivnijih žena koje se bave pitanjima ženskih prava i perspektivama žena sa invaliditetom u srpskom društvu i u feminističkom pokretu u Srbiji.

Timotić je izabrana za članicu borda Mreže žena protiv nasilja, nacionalne koalicije 28 nevladinih organizacija iz 19 gradova Srbije, koje pružaju podršku ženama i rade na smanjenju nasilja nad njima.

Zahvaljujući angažmanu Svjetlane Timotić, organizacija “Iz kruga Vojvodina” neprestano radi na edukaciji mladih i donosilaca odluka u državi, kako bi se promenili stereotipi o ženama sa invaliditetom i kako bi za njih stvorili mogućnost da se susreću i izgrade sigurnu zajednicu.

Uz Svjetlanu Timotić, nagradu za hrabrost ove godine dobile su i Fela Rezafinjato s Madagaskara, Jasmin Soraja (Yasmine Soraya) iz Indonezije, Davideta Togba Kasel (Davidetta Togba-Cassell) iz Liberije, Mirjam Pikstun (Miriam Pixtun) iz Gvatemale i Ebigejl Nuankvo (Obiageli Nwankwo) iz Nigerije.

Svake godine Fondacija Žene imaju krila dodeljuje Nagradu hrabrosti ženama širom sveta koje žive u hrabrom duhu Amelije Earhart, američke pionirke avijacije i aktivistkinje koja se borila za prava žena, a koja je 2. jula 1937. godine nestala nad Tihim okeanom, tokom leta oko sveta.

(Beta)

Ostavite komentar