U trendu

NS blok: Nehumano čekanje ispred Fonda od pet ujutro za bolovanje

Udruženje gradjana „NS blok“ iz Novog Sada upozorilo je danas da filijala Fonda za zdravstveno osiguranje u tom gradu ima nehuman odnos prema gradjanima, koji, da bi otvorili bolovanje ili obavili administrativne poslove, moraju da ispred Fonda čekaju satima u redovima na ulici i po lošem vremenu.

Udruženje je apelovalo da se hitno unapredi sistem i obezbede bolji uslove za efikasniji rad lekarske komisije koja zaseda u toj zgradi.

Novosadjani koji moraju da otvore bolovanje duže od 30 dana pred lekarskom komisijom, dolaze ispred zgrade Fonda u pet sati ujutro, red se formira u više ulica oko Fonda, a da „nema nikakve zaštite u vidu nadstrešnice pa su izloženi različitim vremenskom neprilikama“.

Kada se šalteri otvore u osam sati ujutro, obezbedjenje pušta u hol po 20 gradjana dok ostali i dalje čekaju napolju.

„NS blok“ navodi da je u čekaonici Fonda „neopisiva gužva, a higijenski uslovi su na veoma niskom nivou“, i u istim redovima su i bolesnici i trudnice.

„Pacijent koji dodje ispred zgrade oko šest časova ujutro, uz malo sreće može da završi do 10 časova. Ko dodje posle ,rizikuje da tog dan uopšte i ne dodje na red, pošto lekarska komisija radi samo do 15.30. Ti pacijenti moraju da dodju ponovo sutradan“, navelo je udruženje.

NS blok je zatražio i da se „razdvoje bolesni pacijenti i trudnice“, navodeći da ovakav loš sistem zdravstvene usluge „nije u skladu sa pronatalitetnom politikom vlade Srbije i predsednika Aleksadra Vučića“.

„Neophodno je promeniti i sistem dodele brojeva i pružiti mogućnost zakazivanja preko interneta ili telefonom. Ukoliko nema dovoljno lekara, (treba) razmotriti mogućnost da se na neki način angažuje neophodan broj stručnog medicinskog osoblja. Neophodno je obezbediti i adekvatan prostor, jer sadašnji ne zadovoljava minimum neophodnih uslova za rad lekarske komisije“, ukazao je „NS blok“.

Ispred zgrade Fonda za zdravstveno osiguranje na Žitnom trgu u Novom Sadu i u Hilandarskoj ulici, svako jutro je gužva velika, kao i veliki broj ambulantnih vozila parkiranih na ulici i na trotorarima, jer dovoze nepokretne pacijente da bi ih pregledala komisija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.