U trendu

Opozicija kritikuje predložene linije metroa

BEOGRAD – Odbornici opozicije žestoko su danas, na sednici Skupštini Grada Beograda, kritikovali predložene trase budućeg metroa.

Dušan Pavlović iz odborničke grupe „Moramo“ rekao je da trase metroa moraju da se menjaju, a da se to neće desiti dok su oni na vlasti.

„Suština metroa je da povezuje ključne tačke i najnaseljenija područja, a nažalost to nije slučaj u vašem predlogu. Vi ne brinete o interesu građana, već samo o interesima investitora“, rekao je Pavlović.

On smatra da je trasa „namerno“ pomerena ka Beogradu na vodi i zapitao šta će se desiti kada neko iz unutrašnjosti dođe u Beograd da se leči.

„On neće moći da dođe do Kliničkog centra, već samo do nekog tržnog centra“, poručio je Pavlović i dodao da su stanovnici Bloka 70 i 70a morali da budu uključeni u planiranje pešačko-biciklističkog mosta preko Save.

Šefica odborničke grupe „Ujedinjeni“ Mila Popović rekla je da projekat metroa postoji od 2011. kada su ga u Skupštini grada prihvatili i vlast i opozicija.

„To je bio projekat metroa sa dve linije koje bi povezivale najnaseljenije delove grada i njega je ukinula ova vlast, kako bi stavili pare u džep investitorima i koji neće rešiti probleme saobraćaja u Beogradu“, rekla je Popović.

Ona kaže da su ove trase metroa pravili političari, a ne stručnjaci, jer iz Makiša, gde niko ne živi, kreće prva linija, prolazi kroz Beograd na vodi i dalje ka Mirijevu, a druga iz Zemuna i Novog Beograda takođe ka Mirijevu i konstatovala da je nezamislivo da dve linije metroa kreću iz iste tačke.

„Da li bi bilo bolje da ste nastavili projekat koji će rešiti saobraćajne probleme i koštati tri puta manje, ili nastaviti ovaj koji je bez tendera dat kineskoj firmi“, zapitala je Popović.

Šef odborničke grupe Demokratske stanke Filip Tatalović kaže da je prva linija metroa „u sukobu sa zdravim razumom“.

S druge strane, Đorđe Stanojević iz Socijalističke partije Srbije, upozorava da pitanje izgradnje metroa ne bi trebalo da se politizuje.

„Oko linije metroa možemo da raspravljamo, ali svi se slažemo da je metro potreban Beogradu“, poručio je Stanojević.

Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke zapitala je da li je ljudima na vlasti uopšte potrebna pijaća voda, pošto se zna da je Makiš vodoizvorište za Beograd.

„Prvenstveno imamo problem što prva linija počinje sa vodoizvorišta, a zatim da se ne spaja sa Želeničkom stanicom, Kliničkim centrom, aerodrom“, poručila je Lipovac Tanasković.

Što se tiče predviđenog pešačko-biciklističkog mosta preko Save, ona je istakla da nije urađena studija opravdanosti za taj most, što je zakonska obaveza, koja određuje gde će se postaviti most.

Šefica odborničke grupa Dveri Radmila Vasić izjavila je da joj je žao što nisu prihvatili njen predlog za uređenje i proširenje Bulevara Kralja Aleksandra do skretanja za Kaluđericu, jer je tu najveći saobraćajni problem i zagušenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.