Počela rekonstrukcija najveće beogradske pijace

Radovi na rekonstrukciji najveće beogradske pijace Kalenić su počeli, a oni će se za dve godine odvijati u četiri faze, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić, kako prenosi Beoinfo, je objasnio da je sređivanje pijace započeto zbog peticije 4.000 građana, a to će posle 50 godina biti prvi građevinski radovi u tom delu Beograda.

Vesić kaže da će se voditi računa da se sačuva pijaca kao autentična ambijentalna celina, tako da Kalenić ostane izvorna tržnica, samo uređenija, a tokom radova će normalno raditi.

Objašnjava da će se Kalenić raditi fazno, a da će za četiri planirane faze biti potrebno oko dve godine radova.

U prvoj fazi, koja je, kako je precizirao, počela prošle nedelje, ruše se stari i prave novi lokali u ulici Maksima Gorkog, a potom će biti isto urađeno sa lokalima iz Njegoševe ulice.

U drugoj fazi biće rekonstruisan deo „između dve kapije“, a planira se da on bude natkriven.

Prema Vesićevim rečima, u trećoj fazi biće sređena sadašnja zatvorena hala, da bi se na kraju, u četvrtoj fazi uredio otvoreni deo pijace.

U okviru četvrte faze biće izgrađena garaža na mestu sadašnjeg fast parka, koja će imati kapacitet oko 200 vozila, od kojih će deo biti za prodavce, a deo za kupce i stanare okolnih zgrada.

„Sačuvaćemo i restauritati velike kamene kocke, koje se sada nalaze na otvorenom delu pijace. One će opet dobiti funkciju. Što se tiče tezgi, one će biti moderne i konforne i za kupce i za prodavce“, navodi Vesić, dodajući da će se uporedo sa uređenjem Kalenić pijace početi i pretvaranje Njegoševe ulice u pešačku zonu, sa parkinzima ispod šetališta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.