U trendu

Poslanici o vraćanju penzija i usladjivanju sa rastom cena

Poslanici opozicije kritikovali su danas u Skupštini Srbije odluku da se penzije više ne uskladjuju s rastom cena, već da ubuduće o povećanju odlučuje vlada, dok su predstavnici vladajuće većine istakli da je uspostavljen stabilan model finansiranja i da gradjani Srbije ne treba da brinu.

Tokom rasprave o čak 615 amandmana na izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta je rekla da će to biti veoma opasan zakon koji predvidja povećanje penzija samo kada to Vlada proceni i objavi da ima dovoljno sredstava u budžetu.

Ona je ocenila da se nije smelo dozvoliti da se iz zakona briše mogućnost uskladjivanja penzija sa rastom cena, jer to može značiti da nikada više neće biti povećanja penzija.

Poslanik SRS Nemanja Šarović je podsetio da Ustav Srbije gradjanima garantuje odredjena prava i da postoje odredjena stečena prava u koja se ne sme dirati, a medju kojima je i pravo na penzije.

„Vi očigledno pravo na penzije ne razlikujete od socijalne pomoći i to ste pokazali kada ste doneli zakon kojim ste gradjanima Srbije oteli primanja na koje imaju pravo u skladu sa Ustavom i zakonom kada ste im oteli ono što su zaradili. Da li ste uzeli 10 odsto od penzija ili ste doneli dekret da se otme, na primer, sa tekućih računa svima po 10 odsto ili 10 odsto štednih uloga potpuno je svejedno – pljačka je pljačka, otimačina je otimačina”, rekao je Šarović.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić je rekao da je u tom zakonu loše i to što nema vraćanja onog iznosa za koji su umanjene penzije za preko pola miliona ljudi u Srbiji u prethodne četiri godine, kao i to što se uvodi poptuna arbitrarnost u eventualno povećanje penzija, tako što će vlada propisima odredjivati kolike će biti penzije.

Uvodjenjem novčanog dodataka na penziju, kako je ocenio, još više će biti zamagljeno koliki su iznosi penzija.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić je rekla da je garantovano pravo svakog penzionera na ostvarivanje penzije i da nivo penzije zavisi od ekonomske moći države.

„Poručujemo penzionerima da je uspostavljen siguran model finansiranja penzija, zato što postoji sigurna ekonomska politika Vlade Srbije i gradjani ne treba više da brinu“, smatra ona.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković istakao je da je su plate i penzije bile veće nego danas i 1990. godine u vreme Ante Markovića. „Dramatičan rast imale su i tokom 2001. godine, kada su povećane sedam do osam puta, jer su bile svedene na ništa“, rekao je bivši premijer.

On je rekao da penzioneri imaju puno pravo da tuže državu pred domaćim i medjunarodnim sudovima i dodao da se pridružuje predlogu Fiskalsnog saveta da se zakon povuče.

Ministar rada Zoran DJordjević je rekao da je prosečna penzija 2009. godine bila 210,6 evra, 2011. godine 193 evra, 2012. godine 208,8 evra. Prosečna penzija danas, kako je rekao, ima vrednost 211,3 evra, a po ukidanju zakona o smanjenju biće 228 evra.

„To je jedina prava istina koju gradjani Srbije treba da znaju“, ocenio je Djordjević.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da vlast ima moralnu obavezu da vrati novac penzioneirma i upitao kada će im vratiti otete penzije.

On je rekao da je 150.000 gradjana Srbije u medjuvremenu umrlo.

„Ako vam je budžet stabilan, što ne vratite ono što je uzeto?“, upitao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.