U trendu

Poverenik proverava tačnost navoda o nabavci novih tehnologija za biometrijsku obradu podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova i Gradskoj upravi Beograda kako bi utvrdio tačnost navoda o postavljanju 1.000 kamera pametnog video nadzora koje izmedju ostalog služe i za prepoznavanje gradjana i registarskih tablica, i o nabavci uredjaja koji omogućavaju identifikaciju lica na osnovu otiska sa dlana, saopšteno je danas.

Navodeći da će otvoriti nadzor ukoliko se utvrdi da su ti navodi tačni, poverenik je u saopštenju upozorio na „opasnost olake upotrebe novih tehnologija koja za posledicu ima masovnu obradu podataka o ličnosti i obradu posebne kategorije podataka, kao što su biometrijski podaci“.

Poverenik je podsetio da je novembra prošle godine stupio na snagu Zakon o zaštiti podataka o ličnosti čija će primena početi 21. avgusta, a koji, kako je naveo, „uvodi brojne novine u zaštiti prava na privatnost i propisuje brojne obaveze svima onima koji obradjuju podatke o pojedincima ili imaju nameru da ih obradjuju“.

„Na osnovu člana 54. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, rukovalac (u konkretnim slučajevima MUP i Gradska uprava Beograda) je dužan da izvrši procenu uticaja nameravane obrade na zaštitu podataka o ličnosti. Ova procena je izričita zakonska obaveza u slučaju obrade posebne vrste podataka, kao što su biometrijski podaci lica ili otiska dlana, kao i u slučaju sistemskog nadzora nad javno dostupnim površinama, kao što je upotreba pametnog video nadzora“, naveo je poverenik.

Navodi se da je rukovalac „u obavezi da, u slučaju da je obrada dozvoljena, svako lice čije podatke obradjuje obavesti o svim aspektima obrade podataka na razumljiv, lako dostupan, jasan i jednostavan način“.

Poverenik je dodao da će nakon utvrdjivanja svih okolnosti i provere objavljenih informacija, kao i po izvršenom eventualnom postupku nadzora, blagovremeno obavestiti javnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.