Pravo na besplatne udžbenike ima 86.000 učenika osnovnih škola

U školskoj 2017/2018 godini u okviru projekta Nabavka nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove, sredstvima iz budžeta Srbije pravo na besplatne udžbenike ostvarilo je oko 86.000 učenika osnovnih škola, rekla je danas pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

„Prvi put u skladu sa Strategijom za podsticanje radjanja svako treće i naredno dete u porodici, koje je u sistemu školovanja, što je 35.657 dece, dobiće besplatne udžbeničke komplete“, rekla je Nedeljković za agenciju Beta.

Ona je dodala da je za te namene iz budžeta Srbije izdvojeno je 571.747.000 miliona dinara.

Ministarstvo prosvete je u okviru Projekta Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola, obezbedilo udžbenike za: učenike iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu) i učenike osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rodjeno dete, s tim da su sva deca u sistemu školovanja.

Nedeljković je rekla da je u poredjenju sa školskom 2016/2017. godinom skoro duplo više učenika ostvarilo pravo na besplatne udžbenike.

„U školskoj 2016/2017. godini, 45.000 učenika iz porodica koje su primaoci socijalne novčane pomoći ostvarilo je pravo na besplatne udžbenike“, navela je ona.

Udžbenici će za ovu školsku godinu, kao i prošlu, biti nabavljani od sledećih izdavača: Zavod za udžbenike, Saznanje, Novi Logos, Matematiskop, Kreativni centar, Eduka, Data status, Gerundijum, Bigz školstvo, Akronolo, Krug, Freska, Albas, English Book i Klett.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike