najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić: EU učinila mnogo za građane Krupnja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas stanara kuće izgrađene nakon poplava u selu Krasava, čime je započeo posetu opštini Krupanj.

U razgovoru sa vlasnikom novoizgrađene kuće pokraj puta ka Krupnju Dragoljubom Andrićem, premijer je ukazao na značajnu pomoć koju je EU dala Krupnju.

Vučić je rekao da je EU više od pet miliona evra izdvojila za pomoć Krupnju a da je država Srbija za sanaciju šteta dala samo 200.000 evra više od EU.

“Zahvaljujem se posebno EU jer je svojom pomoći mnogo učinila za građane Krupnja”, kazao je premijer.

Pošto je vlasnik kuće rekao da je penzioner i da prima invalidsku penziju, Vučić je kazao da će i njemu kao i ostalim penzionerima u Srbiji biti povećane penzije do kraja godine.

On je istakao da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera i da im se zahvaljuje što su, kao i ostali građani, izdražali teške mere koje daju rezultate i koje će omogućiti povećanje penzija.

Vlasnik novoizgrađene kuće Dragoljub Andrić rekao je Tanjugu da je imao imanje na drugom mestu u selu Krasava, koje je klizište odnelo.

Pošto mu je klizište razrušilo staru kuću on je bio prinuđen da se smesti kod dece, na čijem imanju je izgrađena nova kuća uz pomoć Vlade Srbije i EU.

Andrić kaže da je veoma zahvalan Vladi i EU jer su mu izgradili kuću u koju se uselio početkom godine. Prema njegovim rečima, sada čak ima i bolje uslove života nego ranije.

Inače, Andrić je penzioner i ima troje dece, čak i praunuče, a porodica živi pretežno od poljoprivrede.

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić novinaru Tanjuga rekao je da su štete poplava gotovo sve sanirane.

“Posle 14 meseci stanje je dobro. Svi građani koji su ostali bez kuća su dobili krov nad glavom. 27 kuća je ozidano – 17 su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, 10 EU preko UNOPS, 10 ljudi je dobilo novac kojim su sami digli kuće, a tri kuće su sazidali donatori. Ukupno 40 kuća je urađeno novih, a 193 kuće je popravljeno”, objasnio je on.

Takođe je kazao da se obnavlja putna infrastruktura, dodajući da je od posebnog značaja put Korenita-Krupanj, koji će premijer, zajedno sa ministarkom građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zoranom MIhajlović danas otvoriti.

Taj put, prema njegovim rečima, skratiće građanima Krupnja put do Loznice, odnosno Drine, za do 20 minuta.

Grujić je istakao da je obnovljena i infrastruktura, reke potpuno sanirane, regulacija urađena.

Telekom menja celu optičku mrežu, elektro-mreža je sanirana, a rade se, preventive radi, bujične pregrade na rekama.

U planu je 19 bujičnih pregrada, 4 su već izgrađene. “Ako ne uradimo te pregrade imaćemo ponovo problema”, ukazao je Grujić.

On je izrazio zahvalnost donatorima i Vladi na pomoći, dodajući da su posebno zahvalni i građani Krupnja koji su pretrpeli velike štete.

Istovremeno je dodao da ima još problema sa klizištima, ali pošto ih ima preko 400 nemoguće ih je sanirati na brzinu.
Poseta plasteniku porodice Šejić
Vučić je tokom posete Krupnju obišao plastenik četvoročlane porodice Šejić.

Vučić je u razgovoru sa građanima, koji su ga pozdravili aplauzom i zamolili da ih češće obilazi, rekao da je video slike reke Čađavice u kojoj je bilo puno đubreta i naglasio da ni građani ni opština to ne bi smeli da dozvole.

Zadatak opštine je, rekao je, da ih redovno čisti, a tome nas ne može naučiti ni EU, koja je mnogo pomogla u obnovi Krupnja.Sa premijerom su i potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i otpravnik poslova u delegaciji EU u Srbiji Hose Antonio Gomes.

Vlasnica plastenika, Šerija Šejić, koja obrađuje zemljište, zahvalila je premijeru i državi na pomoći koja, kako je istakla, predstavlja odskočnu dasku za dalju budućnost.

Ona je Tanjugu rekla da, posle smrti njenog muža, plastenik znači mnogo porodici, naglasivši da su oni četvrta generacija koja se bavi poljoprivredom.

U plasteniku trenutno uzgajaju kornišone, a tokom cele godine uzgajaće razne poljoprivredne useve.

Ona je rekla da je prošlogodišnja poplava bila katastrofalna i da ona za svoje 52 godine ne pamti tako nešto.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike