Prijava protiv policajca zbog ometanja novinara Istinomera

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i redakcija portala Istinomer podneli su danas načelniku Komunalne policije Beograda prijavu protiv komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja i primene sile prema novinarima, saopštio je NUNS.

U pritužbi se ukazuje da su komunalni policajci prekinuli intervju koji je snimala novinarska ekipa Istinomera i time “prekršili prava i slobode novinara i medija koja su zagarantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije, kao i brojnim međunarodnim konvencijama”.

Kako se navodi u pritužbi, 25. septembra komunalna policija je prekinula intervju s Dobricom Veselinovićem iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” koristeći silu, a policajac Srđan Ilić obraćao se novinarima i Veselinoviću “povišenim i drskim tonom”, odnosno “s nepoštovanjem”. U prilogu pritužbe dostavljen je video snimak incidenta koji je detaljno opisan.

Podnosioci pritužbe ukazuju da je komunalni policajac Srđan Ilić pomenutim postupcima povredio ovlašćenja i dužnosti iz članova 17, 18, 19 i 24. Zakona o komunalnoj policiji.

“Zakonom o komunalnoj policiji nije propisano na koji način komunalni policajac izdaje upozorenja i usmene naredbe, ali je nesporno da ne sme prilikom preduzimanja prethodno navedenih radnji da zloupotrebljava svoja ovlašćenja, te da ne sme prema građanima da se obraća s nepoštovanjem, da povisuje ton ili da se ponaša drsko na drugi način. Takođe, prilikom preduzimanja navedenih radnji komunalni policajac ne sme da preti strankama stavljanjem u izgled da će oštetiti imovinu građana”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je komunalni policajac Srđan Ilić “bez bilo kakvog pravnog/zakonskog osnova zahtevao da se predmetna oprema za snimanje isključi”, da se novinari udalje i pri tome više puta uputio pretnje da će oštetiti snimateljsku opremu.

Pored toga, Zakonom o komunalnoj policiji propisano je da je komunalni policajac dužan da pre provere identiteta obavesti lice čiji identitet proverava o razlozima provere identiteta.

Policajac Ilić je bez navođenja bilo kakvog razloga, ponašajući se drsko, “naredio” novinarima da predaju lične karte komunalnim policajcima, a zatim neovlašćeno primenio fizičku silu prema Draganu Kujundžiću i Dobrici Veselinoviću, dodaje se u saopštenju.

Povezane vesti:

Komunalna policija prekoračila ovlašćenja

Sindikat novinara osudio postupak komunalne policije

NUNS zabrinut zbog sprečavanja ekipe Istinomera da snimi prilog ispred Savanove

Policija zabranila snimanje kod restorana Savanova

(Beta)

Ostavite komentar