Prijava protiv policajca zbog ometanja novinara Istinomera

Foto: Beta

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i redakcija portala Istinomer podneli su danas načelniku Komunalne policije Beograda prijavu protiv komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja i primene sile prema novinarima, saopštio je NUNS.

U pritužbi se ukazuje da su komunalni policajci prekinuli intervju koji je snimala novinarska ekipa Istinomera i time „prekršili prava i slobode novinara i medija koja su zagarantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije, kao i brojnim međunarodnim konvencijama“.

Kako se navodi u pritužbi, 25. septembra komunalna policija je prekinula intervju s Dobricom Veselinovićem iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ koristeći silu, a policajac Srđan Ilić obraćao se novinarima i Veselinoviću „povišenim i drskim tonom“, odnosno „s nepoštovanjem“. U prilogu pritužbe dostavljen je video snimak incidenta koji je detaljno opisan.

Podnosioci pritužbe ukazuju da je komunalni policajac Srđan Ilić pomenutim postupcima povredio ovlašćenja i dužnosti iz članova 17, 18, 19 i 24. Zakona o komunalnoj policiji.

„Zakonom o komunalnoj policiji nije propisano na koji način komunalni policajac izdaje upozorenja i usmene naredbe, ali je nesporno da ne sme prilikom preduzimanja prethodno navedenih radnji da zloupotrebljava svoja ovlašćenja, te da ne sme prema građanima da se obraća s nepoštovanjem, da povisuje ton ili da se ponaša drsko na drugi način. Takođe, prilikom preduzimanja navedenih radnji komunalni policajac ne sme da preti strankama stavljanjem u izgled da će oštetiti imovinu građana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je komunalni policajac Srđan Ilić „bez bilo kakvog pravnog/zakonskog osnova zahtevao da se predmetna oprema za snimanje isključi“, da se novinari udalje i pri tome više puta uputio pretnje da će oštetiti snimateljsku opremu.

Pored toga, Zakonom o komunalnoj policiji propisano je da je komunalni policajac dužan da pre provere identiteta obavesti lice čiji identitet proverava o razlozima provere identiteta.

Policajac Ilić je bez navođenja bilo kakvog razloga, ponašajući se drsko, „naredio“ novinarima da predaju lične karte komunalnim policajcima, a zatim neovlašćeno primenio fizičku silu prema Draganu Kujundžiću i Dobrici Veselinoviću, dodaje se u saopštenju.

Povezane vesti:

Komunalna policija prekoračila ovlašćenja

Sindikat novinara osudio postupak komunalne policije

NUNS zabrinut zbog sprečavanja ekipe Istinomera da snimi prilog ispred Savanove

Policija zabranila snimanje kod restorana Savanova

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar