Proradilo: Od danas kazne za prekoračenje srednje brzine

Od danas počinje kažnjavanje vozača koji prekorače srednju dozvoljenu brzinu na auto putu, piše današnja „Politika“.

U sredu je, kako se navodi, otklonjena i poslednja prepreka za početak primene novog sistema, a to je potpisivanje Sporazuma između Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i MUP-a Srbije, koji će omogućiti saobraćajnoj policiji da koristi podatke sa naplatnih rampi.

„Politika“ podseća da je reč o sistemu koji meri srednju brzinu na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe. Razlika u vremenu i pređenoj kilometraži na auto putu, od kućice do kućice, daje obračun prosečne brzine. Sve naplatne stanice pokrivene su kamerama, povezane optičkim kablom i imaju jedan centralni server.

Sve kućice imaju identično sinhronizovano vreme i tačno se zna kada je ko ušao na auto put, a kada je izašao sa njega. „Putevi Srbije“ će dokumentovati sve prekršaje i prosleđivati ih policiji. Ubuduće, svi oni koji prema ovoj računici voze brže od 120 kilometara na čas, biće kažnjeni. Cilj novog sistema je povećanje bezbednosti saobraćaja, dodaje „Politika“.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Dragan

    Lepo, lepo, ali onda ocekujem da ako mi se auto osteti od rupa na autoputu to mogu da prijavim na izlaznoj naplatnoj rampi, da sluzbenici to slikaju i da potom odvezem auto u servis o trosku drzave Srbije

  2. Nikola

    Komentar-pitanje Sta sa onima koi koriste tag, koi „izgube“ karticu i koi toce gorivo i piju kafu izmedju dve rampe,a nikad do sad to nisu radili. Za mene su mnogo opasniji oni koi voze 100-110 km/h (jer se narod sada uplasio da vozi i 120), a pri tom jos preticu. Za mene je konstantno piljenje u kazaljku od kmh. ravno pisanju poruka na mobilnom telefonu. Sve to nije vazno, bitno je da se narodu uzimaju pare.

  3. Miki

    Lepo bi bilo da ličimo na evropske zemlje kao što su Hrvatska, Slovenija, Italija, Nemačka itd. i da omogućimo adekvatan XXI veku protok saobraćaja na AUTPOUTU. Ne treba da se vraćamo na fiću, trabante, lade i ostale anahrone automobile bez obzira koliko god to pojedini bili i želeli. Sa takvima nema progresa!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike