U trendu

Rasprava odbornika o planu generalne regulacije šinskih sis

BEOGRAD – Tokom rasprave o planu generalne regulacije šinskih sistema na sednici Skupštine grada Beograda odbornici opozicije naveli su da je građanima metro preko potreban, ali ne onakav kakav je predviđen tim planom, dok su predstavnici SNS istakli da je plan dobar i da nije tačno da će se metro graditi samo po obodima grada.

Rade Veljanovski iz opozicione odborničke grupe „Građanski demokratski forum“ rekao je da je današnja sednica istorijska jer se, kako kaže, ne donosi svakog dana, odluka o tako krupnim investicionim zahtevima kao što je metro i kompletan šinski sistem.

„Generacije će kasnije utvrditi da li su ove odluke bile dobre kada se vidi epilog svega toga i realizacija“, rekao je Veljanovski.

Ponovio je da građanima metro treba, ali i dodao da niko nije mogao da pretpostavi da prva linija metroa neće preći preko Save i da neće povezati staro jezgro Beograda sa Novim Beogradom pogotovo, dodao je, imajući u vidu da u poslednjih 10, 15 godina deo Novog Beograda postaje centar biznisa, poslovnih firmi, banaka…

Odgovarajući na kritike, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da nije tačno da se metro gradi samo po obodima grada.

Naveo je da su, osim Makiša, stanice na prvoj liniji metroa Železnik, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka ulica, Požeška ulica, Banovo brdo, Ada, Sajam, Mostar, Savski trg, Trg republike, Skadarlija, Dunav stanica, Pančevački most, Karaburma, Ada Huja, Višnjička ulica, Mirijevski bulevar i Mirijevo.

„Samo mi recite koliko je tih stanica po obodima grada? Ova linija prolazi kroz centar starog grada“, rekao je Vesić.

Naveo je da su stanice na drugoj liniji Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Vračar, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Blok 18, Arena, Merkator, opština Novi Beograd…

„Prema tome, nije baš da linije idu po obodima. Nije tačno da su samo obuhvaćeni prigradski delovi“, konstatovao je Vesić.

Zoran Vuletić iz odborničke grupe „Građanski demokratski forum“ rekao je da je metro preko potreban Beogradu jer je, kako je rekao, sprska prestonica „ugušena“ saobraćajem.

„Beogradu je metro preko potreban, ali ne ovakav metro. Nije potrebno krenuti izgradnju metroa po obodu Beograda koji ne uvažava 70, 80 odsto građana Beograda i gde najveći broj građana neće imati koristi od prve dve linije metroa“, rekao je Vuletić.

On je naveo da nije u redu, kako kaže, diskvalifikovati stručnu javnost u Srbiji kada je u pitanju ovaj projekat.

„Nije u redu diskvalifikovati vrlo argumetovanu kritiku Građevinskog fakulteta…nije u redu pozivati se samo na stručnu javnost iz inostranstva za koju nam niko nikada nije ni rekao o kojim je to ljudima reč“, rekao je Vuletić.

On tvrdi da se plan generalne regulacije šinskih sistema donosi na silu i, kako kaže, zbog potrebe predizbornog marketinga.

„I vi vidite da tu nešto nije u redu sa prve dve linije metroa jer glavnu argumentaciju dajete šinskim sistemom koji će podržati taj metro, odnosno BG voz i tramvajskim mreežama. Valjda je logično da metro uvaži najveće potrebe, a ne da bude isključivo zavistan od BG voza i tramvajske mreže“, rekao je Vuletić.

Na to je predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević rekao da su prve dve linije metroa bile projektovane i u ranijim decenijama, kada se metro nije gradio.

Vuletiću je poručio da je pogrešno razumeo današnju sednicu i tačku koja je na dnevnom redu.

„Danas raspravljamo o planu šinskih sistema grada Beograda koji podrazumeva da su beogradski metro, BG voz i tramvajski saobraćaj integrisani“, rekao je Nikodijević.

Pojasnio je da je ovim planom predviđeno da se tramvajska mreža širi na sremsku, banatsku i šumadijsku stranu Beograda kako bi mogla da pokupi sve građane koji ne žive na trasi metroa, a žive u užem centru grada.

„Da ne biste mešali metro i BG voz, da vam objasnim. BG voz služi za širi kontekst, odnosno opštine koje ne spadaju u uže jezgro grada kao što su Lazarevac, Barajevo, Obrenovac, Mladenovac. Žao mi je što vi smatrate da u Beogradu prava imaju samo oni koji žive u užem centru grada“, zaključio je Nikodijević.

U raspravi je, između ostalih, učestvovao i šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković koji je rekao da su Beograđani izgradnju metroa dugo sanjali i iščekivali više od pet decenija.

Naveo je da su predstavnici prethodne vlasti koji kritikuju metro, dok su bili na vlasti želeli da potkupe građane Beograda time što su im govorili da će izgraditi metro.

„Za razliku od tog prethodnog perioda, politika SNS na čelu sa predsednikom Aeksandrom Vučićem je vizija i obećanje koje se ispunjava“, istakao je Mirković.

On je istakao da oseća veliki ponos i čast što je danas u prilici da podrži nešto što će, kako je istakao, ostaviti dubok trag i promeniti Beograd i Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.