U trendu

RSE: Firma Veselinovića i Radoičića koristi jednu od eksluzivnih državnih zgrada u Beogradu

Firma čiji su vlasnici biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović i potpredsednik vodeće partije kosovskih Srba – Srpske liste Milan Radoičić od 2015. godine koristi jednu od ekskluzivnih državnih zgrada u Birčaninovoj ulici u centru Beograda, objavljeno je danas na portalu Radija slobodna Evropa.

Hotelijerska firma „Dolly Bell d.o.o“, čiji su vlasnici braća Žarko i Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, registrovana je na adresi Birčaninova 27, u zgradi čiji je vlasnik Republika Srbija i kojom raspolaže Dipos.

Medjutim, Dipos u svom odgovoru za Radio Slobodna Evropa navodi da sa firmom „Dolly Bell d.o.o.“ nije imao zaključen ugovor o zakupu.

„Obaveštavamo vas da predmetni objekat koristi neovlašćeno drugo preduzeće, protiv koga su pokrenuti sudski postupci za naplatu duga, neosnovano bogaćenje i iseljenje“, stoji u odgovoru Diposa, prosledjenom RSE putem pošte.

Dipos u svom odgovoru ne navodi kako se zove preduzeće koje neovlašćeno koristi objekat u Birčaninovoj 27, iako je RSE u svom upitu tražio imena svih zakupaca na toj adresi, kvadraturu prostora kog država iznajmljuje, kao i kolika je mesečna cena zakupa.

Umesto toga, Dipos naznačava da je pravosnažnom presudom Privrednog suda u Beogradu od 16. januara 2019. godine naloženo iseljenje iz prostorija u Birčaninovoj 27, a Privredni sud izdao je i rešenje za iseljenje 30. aprila ove godine. Dipos dalje u odgovoru za RSE precizira da postupak iseljenja „još nije okončan“, pri čemu se ponovo ne imenuje firma koju je trebalo iseliti.

Na objektu u Birčaninovoj 27 stoji tabla da se tu nalazi sedište firme „Dolly Bell“, a na toj adresi je firma registrovana i u Agenciji za privredne registre (APR).

Podaci APR-a pokazuju da je firma „Dolly Bell“ ćerka firma preduzeća „Inkop d.o.o.“ iz Ćuprije. „Inkop“ je osnovao „Dolly Bell“ u maju 2015. godine. Vlasnici „Inkopa“ su braća Zvonko i Žarko Veselinović i Milan Radoičić.

„Inkop“ je ranije, kako stoji u evidenciji APR-a, bio u vlasništvu Veselinovićeve sestre Dušice Maksimović. Nakon što su mediji preneli da ta firma učestvuje u radovima na deonici auto-puta Koridor 11, Maksimović je u septembru 2018. godine vlasništvo nad „Inkopom“ prenela na braću Veselinovića i Radoičića.

Firma „Dolly Bell“ registrovana je u APR-u 12. maja 2015. godine. U bazi APR-a dostupan je osnivački akt firme, u kom se kao datum osnivanja navodi 6. maj 2015. godine, a kao adresa sedišta firme navodi se Birčaninova 27 u Beogradu. Po podacima APR-a, zakonski zastupnik firme „Dolly Bell“ je Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića.

S obzirom na to da Dipos tvrdi da sa firmom „Dolly Bell“ nije potpisao ugovor o zakupu, proizlazi da je ta firma od svog osnivanja prijavljena na toj adresi, iako sa državom nema ugovor o rentiranju.

Objekat u Birčaninovoj ulici koji je u državnom vlasništvu nalazi se u centralnoj gradskoj zoni, u opštini Savski venac. U susednoj zgradi koja se nalazi pored prostorija u kojima je firma „Dolly Bell“, na broju 29, smeštena je Ambasada Finske, navedeno je u tekstu RSE.

Dipos (nekadašnje Diplomatsko stambeno preduzeće) je ovlašćeni predstavnik države u raspolaganju njenim posebno vrednim nekretninama. Na portalu tog društva navedeno je da Diposov portfolio obuhvata više od 300 nekretnina smeštenih „na nekim od najatraktivnijih lokacija u Beogradu“. Precizira se da je fokus Diposa na potrebama diplomatske i medjunarodne zajednice u glavnom gradu Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.