najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Skupština APV usvojila odluku o upotrebi simbola Pokrajine

Poslanici skupštine Vojvodine doneli su danas većinom glasova Odluku o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine.

Za usvajanje odluke glasalo je 90 poslanika, šest je bilo protiv i 13 poslanika je bilo uzdržano.

Za usvajanje odluke glasali su poslanici Srpske napredne stranke (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Socijalističke partije Srbije (SPS), protiv su bili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), a uzdržani poslanici Demokratske stranke (DS) i Pokreta „Dosta je bilo“ (D JB).

Glavna diskusija u raspravi o odluci o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine vođena je u vezi tradicionalnog grba koji predstavlja grb Srpskog Vojvodstva iz 1848. godine, a za koji su poslanici DS i LSV-a tvrdili da ne predstavlja tradicionalan simbol Vojvodine, dok su sa druge strane poslanici SNS, SPS i SRS tvrdili da je autentičan simbol Srpske Vojvodine koji je po odluci Majske narodne skupštine iz 1848 godine preuzet od kneževine Srbije.

Predloženi tradicionalni grb AP Vojvodine je grb Vojvodine iz 1848. godine koji na vrhu ima kuglu sa krstom i biserima i vojvodsku krunu, plašt je od hermelina a u sredini se nalazi štit sa oclima i krstom, a na donjem delu sa desne strane je venac maslinovog lista sa plodom, a sa leve strane venac hrastovog lista sa plodom. Tradicionalna zastava je trobojka crveno-plavo-bela.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike