U trendu

Srbija bi izgubila kapital zemlje stabilnosti i mira

Povodom špekulacija o mogućoj intervenciji Beograda s ciljem da se pripoji sever Kosova, švajcarski novinar Andreas Ernst smatra da tako nešto nije realno jer bi Srbija tako izgubila do sada stečeni kapital zemlje mira i stabilnosti u regionu.

Kako je rekao za Dojče vele, Beogradu nije u interesu da pretrpi takav gubitak imidža jer ionako skoro potpuno kontroliše sever Kosova.

Na pitanje kako vidi najnoviju napetost između dve strane i da li postoji opasnost od novog sukoba ili su to provokacije za internu upotrebu u Beogradu i Prištini, Ernst polazi od toga da vladajući političari stvaraju napetost iz geopolitičkog i unutrašnjepolitičkog rezona.

„Geopolitički koriste slabost EU i neizvesnost koju donosi Trampov predsednički mandat u SAD da bi povećali svoj manevarski prostor. Oni hoće da vide koliko daleko mogu da idu u retorici“, rekao je on.

Kako kaže, na unutrašnjem planu radi se o poznatoj mustri po kojoj se podstiče napetost sa komšijama da bi se u zemlji postigli konsenzus i poslušnost.

Upitan kakvu poziciju bi trebalo da zauzmu EU i Zapad u odnosu na rast tenzija i šta bi trebalo da urade, on kaže da bi bilo kontraproduktivno da Unija odgovori na svaku provokaciju.

„Time bi samo učinila značajnijim takve akcije i političare koji stoje iza njih. Tek kada oni prekrše dogovorena pravila Brisel mora da deluje. Ali onda jasno i konsekventno“, smatra Ernst.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar