U trendu

Srpske banje između mutne i lekovite vode

Srbija i njene banje nalaze se na velikoj prekretnici – ili će jedan od najvećih turističkih i medicinskih potencijala u Evropi biti iskorišćen na korist države i njenih građana, ili preti opasnost da platimo danak višedecenijskom nemaru u ovoj oblasti.

Dva najveća privredna resursa Srbije, poljoprivreda i banje, neadekvatno se koriste, pa je naša zemlja u paradoksalnoj situaciji da uvozi hranu, a građani na odmor i lečenje odlaze u slovenačke i mađarske terme.

Zbog ove nebrige Srbija gubi milijarde evra i desetine hiljada radnih mesta. A sve bi moglo i moralo da bude potpuno drugačije…

– Naš potencijal je znatno veći nego u bilo kojoj drugoj zemlji naše veličine. Uzmite na primer da jedna Francuska ima 78 balneoloških lokaliteta, a mi imamo više od 300 registrovanih. Samo na Kopaoniku postoji tačno 78 lokaliteta, koliko u celoj Francuskoj! A upravo je Francuska primer kako najbolje koristiti prirodni faktor, mineralne i lekovite vode, blato, gas i klimat. Francuzi su izračunali da su godišnje uštede samo od korišćenja prirodnog potencijala umesto veštačkih lekova milijardu i po evra – kaže prof. dr Tomislav Jovanović, stručnjak za banje i bivši ministar prosvete.

A u Srbiji, gde je lekoviti faktor mnogo veći nego u Francuskoj, sve se izrodilo u puku suprotnost.

Kod nas banje ne predstavljaju ni izvor zarade, ni uštede, već faktor gubitaka, rasipanja i prelivanja u privatne džepove.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.