U trendu

Srpske NVO podnose tužbu protiv Dauta Haradinaja

Nevladina organizacija Centar za mir i toleranciju (CPT) najavila je tužbu protiv Dauta Haradinaja za izazivanje mržnje, pišu frankfurtske „Vesti“.

„Nekoliko ambasada na Kosovu, misija UNMIK, OEBS, Kancelarija za Kosovo i Metohiju kao i pojedini srpski politički predstavnici osudili su te izjave. Ali osude bez delovanja su jalove. CPT će na osnovu krivičnog zakona Kosova, Član 147 podneti tužbu. To će biti prvi put da srpski nevladin sektor podnese tužbu protiv nekog lica za izazivanje mržnje“, najavio je CPT.

Ta nevladina organizacija je pozvala sve građane i druge nevladine organizacije da im se pridruže u podnošenju tužbe i deljenju troškova suđenja.

„Bilo bi, pre svega, ljudski da se usprotivimo nasilju“, poziva CPT.

Brat Ramuša Haradinaja i poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj, nastavio je sa pretnjama, i na sednici kosovske skupštine izjavio da oni koji rukovode u Beogradu treba da znaju da će dobiti isti odgovor kao 1999. i da su Albanci slobodu dobili uz pomoć međunarodne zajednice.

Ramuša Haradinaja Srbija tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu, a uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici na zahtev Srbije.

Srbija ga traži zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KiM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.