U trendu

Stiže nam pustinjski vetar, „krvave“ kiše…

Velike količine peska iz Sahare preko Mediterana će s južnim vetrovima stići zapadnu i centralnu Evropu u narednih nekoliko dana.

Na mapi objavljenoj na portalu severe-weather.eu može se videti da će pesak i prašina iz Sahare stići i u našu zemlju 8. januara, a ta pojava biće nastavljena i narednih dana.

Velike količine saharske prašine prvo će proći kroz Italiju, pre svega kroz Korziku, a zatim Švajcarsku, delove Francuske, Belgije, Holandije i Luksemburga, sve do Velike Britanije.

Struje iz severne Afrike svakog proleća donose saharski pesak u naše krajeve, samo što je njegova koncentracija nekada veća, a nekada manja.

Afrički pesak pada po nama bar dva-tri puta godišnje, najčešće u proleće, a, ako je za utehu, države koje su bliže severnoj Africi mnogo gore prolaze.

Podsetimo, pre 2 godine našu zemlju pogodio je snažan ciklon, poznatiji kao „Mediteranski uragan“, koji je pokupio velike količine peska iz Sahare, a jako južno strujanje do Srbije, Crne Gore i regiona donosi veoma topao vazduh, ali i “crvenu“ kišu i sneg, koji u sebi sadrže čestice peska iz ove pustinje.

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Te čestice padaju zajedno sa kišom dajući joj crvenkastu ili žućkastu boju.

Ranije se verovalo da je krvava kiša zaista od krvi i u istoriji se često provlačila kao predskazanje strašnih događaja. Pomenuta je čak i u Homerovoj Ilijadi, a u 12. veku biograf kralja Artura je takođe provukao ovaj motiv.

Fenomen crvene kiše zabeležen je u februaru 1954. godine, a iste godine, padao je žuti sneg na celom području Crne Gore i u mnogim mestima Srbije, te Bosne i Hercegovine. Dve godine kasnije, u junu, padala je žuta kisa u Istri, u Hrvatskom primorju i u Bosni, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.