U trendu

Stižu plave koverte: Ko će sve biti pozvan na obaveznu vojnu vežbu?

Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su u ovoj godini izvršena redovna pozivanja vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

Tokom godine, u skladu sa potrebama Vojske Srbije, biće pozvano na obuku nekoliko stotina vojnih obveznika iz ove kategorije kako bi stekli osnovna vojnička znanja, navodi se u saopštenju Ministarstva povodom napisa u medijima u vezi sa pozivima za obuku rezervnog sastava.

Članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno je obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje. Pukovnik Miša Krgović iz Uprave za obaveze odbrane u Ministartsva odbranu rekao je za TV Prva da se vojna obuka najpre odnosi na muškarce starije od 30 godina koji nisu prošli do sada nikakav vid obuke.

“Član 79a pomenutog Zakona navodi kategorije građana koje podležu obučavanju za potrebe odbrane zemlje. Između ostalih u toj kategoriji su i lica starija od 30 godina, građani muškog pola Republike Srbije, koji nisu odslužili vojni rok, a prevedeni su u rezervni sastav. Oni koji nisu prošli nikakav vid obuke, kao takve, potrebno je obučiti da bi mogli da služe u rezervnom sastavu”, rekao je.

Postojećim zakonom predviđene su i posledice za one koji se ne odazovu na obuku.

“Imamo i te zakonske odredbe koje planiraju sankcije. One iznose 50.000 dinara ili do dva meseca zatvora. Svakako postoji način da se lice javi teritorijalnom organu po mestu prebivališta kada dobije poziv, a predviđeni su razlozi zbog kojih se može odložiti vežba. Kada dobije poziv potrebno je da se lice javi teritorijalnom organu po mestu prebivališta. Potrebno je naglasiti i da se ne radi o ogromnom broju ljudi koji će proći ovu obuku, već o par stotina vojnih obveznika koje ćemo obučavati godišnje”, rekao je Krgović.

Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine (po 15 radnih dana u kalendarskoj godini). Nakon završetka procesa obučavanja lica će biti raspoređena u rezervni sastav Vojske Srbije, piše u saopštenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.