U trendu

Sve više migranata u Preševu

U Preševu je danas primetno više migranata sa Bliskog istoka nego prethodnih danai oni po velikoj vrućini traže način da predahnu i prolaze kroz tranzitni centar u kojem dobijaju lekarski pregled i privremena dokumenta, javio je reporter Bete.

Kroz preševski tranzitni centar za migrante je od otvaranja 8. jula prošlo više od 6.000 ljudi, a svakog dana se izda oko hiljadu potvrda, koje omogućuju migrantima da se u Srbiji zadrže tri dana i da u tom roku potraže smeštaj u centrima za prihvat, rekli su Beti radnici u preševskom centru.

Po dolasku u centar u Preševo migranti najpre dobijaju lekarski pregled, a doktorka Ivana Pavlović iz niške Vojne bolnice, ustanove koja je od početka angažovana u Preševu, kaže da do sada ni kod koga nije primećena zarazna bolest.

Prema njenim rečima, intervencije su najčešće zbog povreda nogu koje su posledica dugog pešačenja i zbog premora, dok je kod dece primetna iscrpljenost i kod nekih povišena temperatura.

Svi oni dobijaju lekarsku pomoć od dežurne medicinske ekipe i nakon toga odlaze dalje, rekla je doktorka Pavlović.

Nekoliko izbeglica iz Sirije reklo je izveštaču Bete da su do Srbije došli uglavnom pešice i da nameravaju da putuju ka Mađarskoj, vozom ili autobusom, nakon što dobiju privremena dokumenta.

Kažu da su zadovoljni tretmanom u preševskom tranzitnom centru, ali da je priliv ljudi veliki, zbog čega je čekanje nešto duže.

Više meštana Preševa potvrdilo je Beti da je priliv migranata iz dana u dan sve veći i da su zbog toga na ulicama i u gradskim dvorištima veće gužve, pa i da je više smeća na ulicama.Medjutim, kažu i da ima i dobrih strana u tome, jer migranti troše novac u gradskim prodavnicima, kafićima i u prenoćištima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.